11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janjušević: Policije regiona postigle dobre rezultate

Društvo

Comments 0

Janjušević: Policije regiona postigle dobre rezultate

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crnogorska policija i policijske organizacije regiona su, zajedničkim zalaganjem, postigle mnogo na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala, ocijenio je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

On je to kazao na otvaranju treninga u okviru projekta „Između policije i zajednice – rezultati istraživanja na temu Rad policije u zajednici i Postkonfliktna policijska reforma u Jugoistočnoj Evropi “.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, taj istraživački projekat finansira Evropska komisija a odnosi se na rad policije u zajednici na području zemalja Jugoistočne Evrope.

Janjušević je ocijenio da su crnogorska i policije i regiona i šire pokazala da za njihovu saradnju ne postoje granice.

"I da smo, u vremenima koja su izazov za cijeli region, ostvarili mjerljive rezultate, i to ne samo saradnjom putem Interpola, Europola, SELEK Centra i drugih međunarodnih bezbjednosnih organizacija, već i neposrednom komunikacijom i konkretizacijom aktivnosti koje su dogovarane na operativnim sastancima na najvišem policijskom nivou", istakao je Janjušević.

On je rekao da je crnogorska policija pouzdan partner regionalne i međunarodne policijske saradnje i uvaženi član međunarodnih bezbjednosnih organizacija.

Janjušević je kazao da u sprovođenju aktivnosti na regionalnom i međunarodnom planu, usmjerenim na suzbijanje transnacionalnog kriminala, crnogorska policija partnerski i kvalitetno sarađuje sa svim policijama regiona.

"Kako bismo postigli još jaču neposrednu međunarodnu policijsku saradnju, naša policija je i protekle ljetnje turističke sezone bila domaćin policijskim službenicima iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i prvi put kolegama iz Rumunije", naveo je Janjušević.

On je dodao da su službenici Uprave policije, po principu reciprociteta, bili radno angažovani u Hrvatskoj tokom turističke sezone.

"Raduje nas činjenica da postoji i interesovanje drugih zemalja da se priključe ovom višegodišnjem, regionalno prepoznatom projektu, koji je inicirala i osmislila naša policija, a koji u kontinuitetu daje veoma dobre rezultate", rekao je Janjušević.

On smatra da je preuzimanjem predsjedavanja SEPCOM u decembru prošle godine, crnogorska policija je preuzela i lidersku ulogu u snaženju policijske saradnje u Jugoistočnoj Evropi, za koju vjeruje da će biti još intenzivnija i konkretnija.

"Uprava policije Crne Gore, godinama unazad, uspješno sprovodi proces reformi i u prethodnom periodu je usvojila i primjenjuje dobre prakse, u skladu sa standardima savremenih evropskih policija", naveo je Janjušević.

On je kazao da je uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, Uprava policije ulaže značajna sredstva kako u materijalno–tehničko opremanje, tako i u edukaciju i stručno usavršavanje policijskih službenika.

"Crnogorska policija se sada može pohvaliti odvažnim i časnim policijskim službenicima, spremnim i obučenim da odgovore svakom profesionalnom zadatku", ocijenio je Janjušević.

On je rekao da povjerenje u rad policije, godinama unazad, bilježi stalni rast.

"Naša policija se sada nalazi među prve tri institucije kojima građani najviše vjeruju u državi – pokazalo je nedavno relevantno istraživanje", kazao je Janjušević.

On smatra da su stav i mišljenje građana najbolji pokazatelj da policija postiže sve bolje rezultate i da je uspješna u borbi protiv svih savremenih bezbjednosnih izazova.

"Jer sve što radi, policija radi u interesu građana, svoje države i zakonom utvrđenih nadležnosti", dodao je Janjušević.

On je kazao da su istraživanja ukazala i na potrebu da ponovo pokrenu projekat „Rad policije u zajednici“, koji je crnogorska policija uspješno sprovodila od 2007. do 2014. godine.

"Bezbjednost sredine u kojoj živimo je obaveza i odgovornost svih nas i zato vjerujemo da ćemo ovim projektom, čija je ideja zajednički rad policije i građana, doprinijeti tome da lokalne zajednice budu još sigurnije i sređenije, uz snažnu podršku i saradnju sa građana koji u njima žive", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da će policijski službenici, primjenom projekta „Rad policije u zajednici“, biti na neposredan način dostupniji građanima koji će moći, ukoliko žele, da kontaktiraju policajca kojeg lično poznaju radi rješavanja problema u njihovoj zajednici.

Janjušević je naveo da će crnogorska policija nastaviti da održava redovne sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica u svakom gradu, kako bi pratili efikasnost primjene projekta, uzimajući u obzir i sugestije građana koji se odnose na njegovu primjenu i korisnost.

On je kazao da će Uprava policije i dalje biti pouzdan partner saradnje, kako institucijama sistema na nacionalnom nivou tako i bezbjednosnim službama regiona, Evrope i šire.

"U ovom procesu ne smijemo i nećemo zaboraviti da nam je poštovanje ljudskih prava i sloboda, pored bespoštedne borbe protiv svih vidova kriminala, prioritet u policijskom postupanju i djelovanju", poručio je Janjušević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR