22 °

max 37 ° / min 20 °

Petak

10.07.

37° / 20°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro početak gradnje 96 stanova za raseljene na Koniku

Društvo

Comments 1

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Uskoro početak gradnje 96 stanova za raseljene na Koniku

Stanovi za raseljene, njih 96, biće izgrađeni u podgoričkom naselju Konik. Novac je obezbijeđen kroz Regionani stambeni program. To je posljednji projekat koji će se finansirati kroz ovaj program, a kroz koji je Crna Gora do sada dobila oko 30 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja raseljenih, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Planiramo je da na Vrelima Ribničkim sagradimo još 96 stanova. To su dvije lamele, odnosno četiri povezane zgrade. Projektovanje je zavšreno, kao i glavni građevinski projekat i revizija su takođe završeni. U toku je priprema tenderske dokumentacije, a sredinom marta će biti tender objavljen“, kaže nacionalna koordinatorka za Crnu Goru Budimirka Đukanović.

Vrijednost radova je oko 3,5 miliona eura, a biće završeni za dvije godine.

"Uporedo sa izgranjom objekata radovima ići će i selekcija korisnika, koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna institucija za sprovođenje Regionalnog stambenog programa. Mi selekciju korisnika vršimo u saradnji sa partnerima, kako sa lokolanom samoupravom, tako i sa Crvenim krstom, UNHCR, OESCE, tako i sa samom zajednicom“, ističe Đukanović.

Škezerni Krasnići u Crnu Goru doselio je 1999. Gotovo 20 godina živio je sa sedmočalnom porodicom u šatorima i montažnim barakama. Krov nad glavom on i njegova porodica dobili su prije godinu.

"Mi smo zadovoljni, imamo higijenu, sve živo, struju, vodu, imamo kupatilo. Naša djeca su srećna. Idu u školu, imamo bolje uslove. Radimo pomalo...''- kaže Krasnići.

Krasnići su krov nad glavim dobili kroz Regionani stambeni program, zajedno sa još 100 raseljenih koji su na Koniku bili smješteni u privremenim objektima. Sada je plan države da napravi još četiri zgrade, čime će kamp potpuno biti zatvoren, odnosno, stanovnici trošnih kuća dobiće novi krov.

Porodica Krasnići na korišćenje je dobila stan od 75 kvadrata, a mjesečni zakup plaća oko 19 eura. Kažu i kako im je drago što će i njihove komšije uskoro dobiti bolje uslove za život.

"Prije smo loše živjeli, djeca su nam bila bolesna, jer smo spavali u vodi, u šatorima smo spavali. Sad smo srećni svi. Hvala Bogu, svi smo dobili stanove“, kaže Krasnići.

Regionalni stambeni program startovao je 2014. i njegova vrijednost je oko 30 miliona eura. Najveći donator je Evropska unija, a značajne donacije obezbijedile su i vlade SAD-a, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske. Od tog novca izgađeni su stanovi i kuće za raseljene u više crnogorskih gradova.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Samo vi njima pomažite,neka lagodno žive,da bi bili spremni za šetnju sa popom radovićem.E Crna GORO koga si sve prihvatila. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!