16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlahović: U ovom kriznom periodu pomoći i napuštenim životinjama

Izvor: Prijatelji životinja Podgorica

Društvo

Tag Video
Comments 0

Vlahović: U ovom kriznom periodu pomoći i napuštenim životinjama

Autor: Antena M

  • Viber

Direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović apeluje na građen da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i prema napuštenim životinjama. 

"U posljednjem periodu, sa pojavom koronavirusa u našoj zemlji, pojavila su se među građanima podijeljena mišljenja o tome da li se koronavirus prenosi sa kućnih ljubimaca na ljude.

Tako se i našoj organizaciji javio veliki broj zabrinutih ljudi, među kojima i vlasnici kućnih ljubimaca, sa molbom da im objasnimo kako da se sačuvaju od eventualnog prenošenja virusa sa životinja na njih i da li je to zapravo moguće.

Kao uzrok zabrinutosti kod pojedinih građana možemo navesti lažne informacije u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, gdje piše kako su kućni ljubimci mogući prenosioci virusa na čovjeka, a što navodno potpisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Naravno, detaljnom provjerom tih informacija došli smo do saopštenja Svjetske zdravstvene organizacije, u kom jasno piše da je nemoguće prenijeti koronavirus sa kućnog ljubimca na čovjeka. To takođe potvrđuje i Svjetska veterinarska organizacija, ali i mnogi naučnici koji su već vršili eksperimente o mogućnosti prenošenja virusa sa životinje na čovjeka.

Dakle, ne morate da se plašite da možete dobiti koronavirus ako mazite kućnog ljubimca, a naravno, preporučuje se pranje ruku, što je ujedno i stvar lične higijene", navodi on u saopštenju. 

Napominje da je trenutno veliki broj napuštenih životinja, o kojima, u danima skoro pa vanrednog stanja, gotovo niko ne brine.

"Čak su i skloništa za napuštene pse u Crnoj Gori zatvorena za posjete, ali i za prihvatanje i smještaj novih pasa.

Stoga nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica apeluje ili bolje rečeno moli sve građane da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i prema napuštenim životinjama, te da im svi u svojim naseljima, u skladu sa svojim mogućnostima iznesemo malo hrane i vode, kako bi preživjele", navodi Vlahović.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR