16 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

30.05.

22° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlahović: U ovom kriznom periodu pomoći i napuštenim životinjama

Izvor: Prijatelji životinja Podgorica

Društvo

Tag Video
Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Vlahović: U ovom kriznom periodu pomoći i napuštenim životinjama

Direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović apeluje na građen da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i prema napuštenim životinjama. 

"U posljednjem periodu, sa pojavom koronavirusa u našoj zemlji, pojavila su se među građanima podijeljena mišljenja o tome da li se koronavirus prenosi sa kućnih ljubimaca na ljude.

Tako se i našoj organizaciji javio veliki broj zabrinutih ljudi, među kojima i vlasnici kućnih ljubimaca, sa molbom da im objasnimo kako da se sačuvaju od eventualnog prenošenja virusa sa životinja na njih i da li je to zapravo moguće.

Kao uzrok zabrinutosti kod pojedinih građana možemo navesti lažne informacije u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, gdje piše kako su kućni ljubimci mogući prenosioci virusa na čovjeka, a što navodno potpisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Naravno, detaljnom provjerom tih informacija došli smo do saopštenja Svjetske zdravstvene organizacije, u kom jasno piše da je nemoguće prenijeti koronavirus sa kućnog ljubimca na čovjeka. To takođe potvrđuje i Svjetska veterinarska organizacija, ali i mnogi naučnici koji su već vršili eksperimente o mogućnosti prenošenja virusa sa životinje na čovjeka.

Dakle, ne morate da se plašite da možete dobiti koronavirus ako mazite kućnog ljubimca, a naravno, preporučuje se pranje ruku, što je ujedno i stvar lične higijene", navodi on u saopštenju. 

Napominje da je trenutno veliki broj napuštenih životinja, o kojima, u danima skoro pa vanrednog stanja, gotovo niko ne brine.

"Čak su i skloništa za napuštene pse u Crnoj Gori zatvorena za posjete, ali i za prihvatanje i smještaj novih pasa.

Stoga nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica apeluje ili bolje rečeno moli sve građane da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i prema napuštenim životinjama, te da im svi u svojim naseljima, u skladu sa svojim mogućnostima iznesemo malo hrane i vode, kako bi preživjele", navodi Vlahović.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR