8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijestonica najavljuje: Sljedeći korak organizovano odavanje počasti borcima Za Pravo, Čast i Slobodu CG

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 10

Prijestonica najavljuje: Sljedeći korak organizovano odavanje počasti borcima Za Pravo, Čast i Slobodu CG

Autor: Antena M

  • Viber

Cetinje, kao grad heroja, ima posebnu obavezu da njeguje sjećanje na stradale i da traži u njihovo ime odgovore, posebno u slučajevima teških zločina čiji počinioci nijesu otkriveni i procesiurani, kazali su za Antenu M iz Prijestonice, povodom 97. godišnjice stradanja porodice crnogorskog borca Za Pravo, Čast i Slobodu Petra Zvicera.

“Stradanje familije Petra Zvicera, koje je po svojoj brutalnosti najstrašnije i najekstremnije, samo je jedno među stotinama i hiljadama o kojima se u crnogorskoj Prijestonici i njenim selima još zbori kao o primjerima nezapamćene nečovječnosti”, poručuju iz Prijestonice.

Na naše pitanje šta je urađeno kako bi se stradanje ovo porodice sačuvalo od zaborava te da li Zviceri, ali i brojni drugi heroji iz perioda nakon 1918, zaslužuju da im država Crna Gora oda počast, iz Prijestonice odgovaraju:

“Zrelo je vrijeme da se ta dešavanja na naučno utemeljen način, kroz ozbiljna istoriografska istraživanja, osvijetle i da se daju novi uvidi, koji bi mogli da pomognu u razumijevanju dešavanja u Crnoj Gori nakon ukidanja kraljevine i svih drugih prerogativa državnosti. Već su rađene ozbiljne studije i istraživanja, a sljedeći korak, svakako, je i organizovano odavanje počasti stradalnicima, koje sem komemorativnih događaja, može uključivati i davanje naziva ulicama ili drugim javnim površinama".

Podsjećaju, dalje, da je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan prihvatio inicijativu NVO „Evropski pokret za vladavinu prava“ za izgradnju spomen-doma porodici Zvicer u cetinjskom selu Rokoči, i da je realizacija bila planirana za ovu godinu.

Takođe, planirana je inicijativa za adekvatno odavanje počasti kapetanu crnogorske vojske i jednom od organizatora Božićnog ustanka Đuru Draškoviću, kao i znamenitom crnogorskom generalu, ljekaru i ambasadoru Antu Gvozdenoviću. Izgrađen je obelisk u čast učesnicima Božićnog ustanka na Bajicama na Cetinju, dok je 300 hiljada eura uloženo u rekonstrukciju i asfaltiranje oko 6 kilometara saobraćajnice do Lipe Cucke, gdje se nalazi grob Krsta Zrnova Popovića.

"Gotovo je vijek od stradanja porodice Zvicer, ali Rokoči i Cetinje pamte Vidaka Zvicera (13), Planu Zvicer (20), Zagorku Zvicer (23) i Anđu Zvicer (60) koje su nepomenici majora Kecmanovića i njegovog pomoćnika Kolakovića zvjerski ubili i spalili. Mi još čujemo lelek osamdesetogodišnje Đurđe Zvicer koju su zločinci primorali da gleda kako joj se gasi familija, i pamtimo stamenog Petra kojega nije ugašeno ognjište omelo da se bori za pravo, čast i slobodu Crne Gore", kazali su iz Prijestonice.

Kako su naveli, to se ne zaboravlja, bar ne „na Cetinje“.

Iz Ministarstva kulture, zbog situacije u vezi sa koronavirusom nijesmo uspjeli da dobijemo odgovore na naša pitanja o eventualnim planovima za dostojno obilježavanje tragedije porodice Zvicer. Nezvnično ali pouzdano saznajemo da Ministarstvo kulture podržava valorizaciju ličnosti i događaja iz vremena herojske borbe za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore. Među njima i civilnim žrtvama rata, pa i mučenički stradaloj porodici Zvicer.

Podsjetimo, ovaj resor dao je saglasnost za podizanje spomen-obilježja, davanje naziva ulicama u Podgorici - među kojima je i Petar Zvicer, ko i za podizanje spomenika komitima u Nikšiću. Takođe, Ministarstvo kulture sufinansiralo je snimanje serije "Božićni ustanak".

Da se ne zaboravi, u cetinjskom selu Rokoči, u noći između 24. i 25. aprila, srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili su, a na kraju i spalili: Petrovu majku  Anđu (60), ženu  Zagorku (23), sestru  Planu (20), brata Vidaka (13) i Petrovo troje đece.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Nermina

Pozdravljam svaku inicijativu koja se odnosi na odavanje pocasti onima koji su bili zrtve fasistickih zlodjela.Za dobrobit Crne Gore.Hvala sto postojite.

Neli

Bravo. Sto vise ovakvih spomenika i obelezja i sto pre. Posebno raditi na edukaciji u skolskom programu. Kad ovaj dio istorije postane centar sve ostale verzije ce same od sebe da izblede.