12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mladen Rakčević za Antenu M: Hoću da na Cetinju hodam ulicom Zvicera

Izvor: Facebook

Društvo

Tag Gallery
Comments 21

Mladen Rakčević za Antenu M: Hoću da na Cetinju hodam ulicom Zvicera

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

"Cetinje je bastion Crne Gore, njegovi stanovnici su zadojeni Crnom Gorom i u sve nas je utkan duh crnogorski, zato smatram, kao i većina mojih sugrađana, da porodica Petra Zvicera zaslužuje obilježje i nadam da ću ubrzo šetati ulicom na Cetinju koja će nositi njihovo prezime" ‒ kazao je za Antenu M proslavljeni crnogorski rukometaš Mladen Rakčević.

Nedavno je bila 97. godišnjica stradanja Zvicera, a naš sagovornik upozorava da se ne smije zaboraviti zločin u Rokočima, ni žrtva koju je podnijela ta porodica, jer je ona simbol stradanja Crne Gore u godinama "bijelog terora" nakon tzv. Podgoričke skupštine.

Komentarišući najavu Prijestonice, koja je, u odgovorima našem portalu, navela da je sljedeći korak organizovano odavanje počasti borcima Za Pravo, Čast i Slobodu CG, koje može uključivati i davanje naziva ulicama ili drugim javnim površinama, Rakčević kaže da očekuje od cijelog društva još veće poštovanje za sve njih, ali i zahvalnost porodicama palih junaka za slobodu Crne Gore.

"Iskreno se nadam da će, ne samo Prijestonica, već i cijela Crna Gora spoznati značaj tih događaja iz prošlosti, cijeniti ih na pravi način i napraviti sve da budu utkani, kao neizbrisiv trag u temelje Crne Gore".

Spomenici bi, kako navodi, na jedan dobar način pomogli mladim ljudima da saznaju kakvih je ljudi bilo u crnogorskoj istoriji.

Facebook

Osim po sjajnim igrama i činjenici da je na svakoj utakmici "ginuo" za crnogorsku reprezentaciju, Rakčevića mnogi pamte i po tome što je nerijetko na terenu razvijao "gaetušu"  zastavu komitske borbe.

"Sa 'gaetušom' sam porastao. Ona mi je bila i uvijek ostala simbol jednog teškog vremena za moju državu, simbol junaka, simbol slobode".

Zbog "gaetuše", prisjeća se, osuđivali su ga mnogi, čak su se i neki Crnogorci pitali koja je to zastava, ali se nije uzbuđivao jer je čovjek "koji voli do neba svoje, a tuđe poštuje".

Mladen Rakčević danas živi mirnim životom, uživa u napretku svoje vinarije, ali njegovo srce kuca crnogorski kao dok ga je "pokrivao" grb na dresu našeg nacionalnog tima. I zna da narod koji ne poštuje pale za slobodu, ne može računati na trajanje i napredak. 

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Vuko

@Hleb Vi to radite 100 godina pa vi dzaba!Mozete sve istorijske dokumente i knjige falsifikovat ali pasos mog djeda i pradjeda ne mozete a tamo jasno pise ko smo!

Apsolutno

Jednu ulicu na Cetinju imenovati po muceniku Petru Zviceru !!

Osveta

SVAKA TI CAST JUNACINO PETAR JE TO ZASLUZIO !