18 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

23° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prva domaća web platforma: Kupujem domaće

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 3

Prva domaća web platforma: Kupujem domaće

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Početkom aprila pokrenuta je prva domaća web platforma lokalnih proizvođača https://kupujemdomace.com/budi-trgovac , kazao je osnivač platforme Lazar Kordić.

Ideja se, kaže, nametnula sama po sebi, jer pripada generaciji ljudi koji su započeli studije sa raspadom SFRJ i sankcijama. 

"Razlika između tog vremena i danas, vremena kada je korona-virus napravio haos ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu, je ta što se tada imali slobodu kretanja, mogućnost da stupite u fizički kontakt sa krajnjim potrošačima i da im prezentujete i prodate proizvod. U korona-tajmu (kako voli naša ćerkica da kaže), neposredna prodaja, proizvođačima nije dostupna, i razmišljajući kako premostiti tu prepreku ostalo je tržište interneta, odnosno internet promocija prodaja".

Osnovni cilj platforme "Kupujem Domaće Od Lokalnih Proizvođača Bez Posrednika", kako pojašnjava Kordić, je da se pomogne malim proizvođačima, koji su izgubili najveći dio tržišta, i kojima je dovedena u pitanje egzistencija i gazdinstava i samih porodica.

„Namjera je da omogućimo da stupe u kontakt sa krajnjim potrošačima, budu vidljiviji na tržištu koje jedino nije zamrlo, „reklamiraju“ i plasiraju svoje proizvode i da se građanima omogući da imaju mogućnost kupovine i dostave svježih i domaćih proizvoda. Što se tiče korisnika koji će da budu kupci na platformi, mi tu vidimo i građane, vlasnike restorana, konoba, hotele, čitav turistički sektor, a možda ako to bude zainteresovalo direktore vrtića da imaju nabavku kvalitetne domaće hrane, koje će mališanima spremati zdravija i ukusna jela od svježih i domaćih namirnica, onda mislim da smo postigli maksimum“.

Kordić pojašnjava da kupovinom na „Kupujem Domaće“ web platformi postiže se optimalni odnos cijene i kvaliteta domaćih proizvoda, a na taj način se podstiče ekonomski razvoj na lokalnom području.

Proizvođači putem „Kupujem Domaće“ mogu jednostavno i kvalitetno predstaviti svoje i proizvode koje nude te na optimalan način prodati, isporučiti i naplatiti proizvod.

„Uključivanjem u „Kupujem Domaće“ proizvođači postaju bolje vidljivi i dostupniji cijelom tržištu za koji su zainteresovani i za koje mogu da obezbijede (proizvedu) dovoljnu količinu proizvoda u „moru“ internetske ponude raznolikih sadržaja“.

Kordić naglašava da je proizvođačima korišćenje platforme naredna 3 mjeseca besplatno, sa potpunom tehničkom podrškom, od otvaranja naloga, kreiranja internet prodavnice, „unošenja“ proizvoda u prodavnicu, do realizacije same narudžbe.

„Svim proizvođačima sa teritorije Grblja i Luštice omogućili smo narednih 12 mjeseci besplatno korištenje uz svu neophodnu pomoć“.

Kako nam je objasnio Kordić, sve opštine su obavijestili o novoj platformi "Kupujem Domaće Od Lokalnih Proizvođača Bez Posrednika" i najveće interesovanje je bilo od sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada Podgorica.

Platforma je kako je pojasnio Kordić, nešto slično eBay i AliExpres sajtovima.

„Jedina je razlika što kupac plaća direktno proizvođaču. Izabere proizvod/e i njihovu količinu, ide na plaćanje, unese podatke, pritisne polje „Naruči“ i to je to. Na email adrese i kupca i prodavca stiže obavještenje. Prodavac spakuje, isporuči robu. Kupac preuzme, plati i da ocjenu prozvođača, kako bi proizvođaču pomogao da unaprijedi poslovanje, a zainteresovane kupce da imaju bolju informaciju o proizvodu o proizvođaču. Da naglasim da je korištenje platforme za korisnike koji kupuju besplatno“.

„Imamo veliku zainteresovanost proizvođača, i mogu da se pohvalim da smo zatpani zahtjevima za otvaranje online prodavnica. Možda smo sebe malo više opteretili, jer znamo da proizvođačima može biti malo „stresno“ prelazak na novija internet rješenja, pa umjesto nih radimo čitav proces kreiranja prodavnice, dodavanja proizvoda itd.. U želji da im pomognemo i da kažem dođu na „gotovo“ i imaju svoju internet prodavnicu, a na njima ostaje da koriste dobrobiti prodaje preko interneta. Do kraja mjeseca, nadam se da ćemo uspjeti da unesemo sve proizvođače i njihovu ponudu proizvoda. Imamo već na sajtu proizvođače nosioce „Dobro iz Crne Gore“.

Upitan da li će proizvođači domaćih proizvoda morati da posjeduju sertifikat o ispravnosti proizvoda koje nude, Kordić je kazao da oni predlažu proizvođačima da posjedovanje sertifikata naznače u opisu proizvoda i dodaju makar jednu sliku sertifikata, nagrade, itd..

„Prodavac i kupac moraju da se pridržavaju sanitetskih uslova prodaje. Vodili smo se da platforma bude neka vrsta internet pijace, da proizvođači kod nas izlože proizvode kao što bi izložili na tezgu“.

Kordić je pozvao sve male proizvođače da se pridruže preko sljedećeg linka: https://kupujemdomace.com/budi-trgovac/

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ines

@Marko Mijač Garantovano su ovi prvi počeli. Nema elemenata američkih filmova i vidi se da nema marketinške podrške. Pogledajte samo koliko je fb grupa imala medijskog prostora i to u udarnim terminima i na kojim sve medijima. Znači da ih neko protežira.

Marko Mijač

Nije mi jasno ko je sad prvi smislio ona FB grupa ili ovaj

Vladan

Podrška ovom mladom čovjeku. Ovo je jedan od rijetkih projekata okrenut da pomogne malim proizvođačima. Šteta što proizvođači nijesu upoznati sa ovom platformom. Samo naprijed i dajte više mdeijske podrše ovakvim projektima.