12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tvrđava Medun: Pronašli projektile iz srednjeg vijeka

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 1

Tvrđava Medun: Pronašli projektile iz srednjeg vijeka

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore počeo je 13. maja prva arheološka istraživanja na Medunskoj tvrđavi.

Dosadašnji nalazi, do kojih su došli u dijelu gornjeg grada u proteklih 15 dana, ukazuju na period od 16. do kraja 19. vijeka.

Arheologija

Vrijednost projekta koji podrazumijeva arheološka istraživanja gornjeg grada Meduna, koji finansira Ministarstvo kulture, iznosi 12.000 eura. Rukovodilac arheoloških israživanja Miloš Živanović navodi da su ta sredstva opredjeljena po planu za Program zaštite kulturnih dobara za ovu godinu. Istraživanja će, dodaje on, trajati do kraja juna, a planirano je da budu nastavljena i sljedeće godine.

"Arheološka iskopavanja gornjeg grada Meduna podrazumijevaju arheološka israživanja u onim segmentima grada koji će donijeti najviše podataka u pogledu arheološko-istorijskih slojeva, kao i arhitekture na osnovu koje će se naknadno praviti projekat konzervacije i eventualne rekonstrukcije i restitucije Meduna", naveo je Živanović.

Neophodno je, pojašnjava, obaviti arheološka istraživanja da bi se ušlo u konzervatorske i projekte rekonstrukcije tvrđave na Medunu.

"Još se nalazimo u najmlađim periodima medunskog grada, u posljednjem bivstvovanju grada, odnosno za vrijeme turske okupacije i tursko-crnogorskog rata. Svi nalazi koje smo do sada našli, puščana zrna, djelovi turske oficirske nošnje, sudovi koje je koristila posada, makaze, noževe i slično, vezuju se za kraj 19. vijeka", kaže Živanović.

Srednji vijek

Međutim, rukovodilac arheoloških istraživanja ističe da su prije dva dana iskopali nalaze koji ukazuju na kasni srednji vijek.

"Očekujemo da ćemo najbolje podatke za to dobiti na istočnoj kuli medunskog grada, gdje već imamo nekoliko faza dogradnje kule, koje su potvrđene, ali još uvijek nije to datovano nalazima. Ali nadamo se da će buduća istraživanja tačno pokazati kojoj fazi pripada koje doziđivanje, odnosno preziđivanje. Evo, baš danas smo našli projektile koji ukazuju na fazu kasnog srednjevjekovnog perioda, odnosno 16, 17. i 18. vijek", poručuje Živanović.

Navodeći da su projektili stariji od ostalih nalaza iz 19. vijeka, Živanović pojašnjava da je naoružanje turske i crnogorske vojske u 19. vijeku koristilo puščana zrna i patronu u koje se barut stavljao, a da su pronađeni projektili korišćeni za puške kremenjače, koje su iz ranijeg perioda.

"Ono što je relevantno je da ovi projektili ukazuju da su oni ostatak nekog rata koji je bio sigurno prije Veljeg rata 1876. godine", zaključio je rukovodilac arheoloških istraživanja, uz napomenu da su tek na početku posla i da se nada da će sve periode ovog utvrđenja koje potiče iz ilirskog perioda i predstaviti kroz arhitektonske i arheološe podatke.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sloboda

Bravo! Što vise naučnih podataka i istraživanja. Nauka i kultura idu ruku pod ruku