6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Iznenađen sam zlonamjernim insinuacijama i iskonstruisanim napadima

Društvo

Comments 4

Nikolić: Iznenađen sam zlonamjernim insinuacijama i iskonstruisanim napadima

Autor: Antena M

  • Viber

Rektor UCG Danilo Nikolić reagovao je na navode poslanika DF-a Budimira Aleksića koji se odnose na odbranu doktorskog rada i pominjanja Nikolićevog mentora - Norimasa Iida.

"Veoma sam iznenađen zlonamjernim insinuacijama i iskonstruisanim napadima na javnu funkciju rektora, moj profesionalni integritet i lični dignitet, koje iznosi poslanik Budimir Aleksić u srpskom listu Novosti 18. 7. 2020. godine, a da pri tom istinitost svojih navoda niti on, niti uredništvo nisu prethodno provjerili, odnosno odgovorno utvrdili utemeljenost istih na relevantnim adresama.

Svjedoci smo brojnih zloupotreba poslaničke riječi i imuniteta u degradiranoj političkoj retorici, ali je primjereno i za očekivati od nekoga sa zvanjem doktora nauka poštovanje Etičkog kodeksa i kvalitetan istraživački rad u pogledu prethodne provjere malicioznih, sumnjivih i politički motivisanih navoda, a u cilju utvrđivanja objektivnog stanja i iznošenja činjenično - argumentovanih stavova", kazao je Nikolić.

On je pojasnio i šta ga je podstaklo da reaguje na Aleksićeve navode.

"Ono što me je podstaklo da reagujem jeste napad na moj profesionalni i lični rad,  kao i stručno poštovanje prema mom mentoru, uvaženom prof. dr Norimasa Iidu sa KEIO Univerziteta iz Tokija, kojeg poslanik Aleksić naziva “izvesnim Japancem za koga nije utvrđeno ni da li postoji, niti se ikada pojavio ovde na Univerzitetu, a nije se, naravno, pojavio ni na odbrani disertacije svoga kandidata, što je jedinstven slučaj u istoriji evropskog školstva”.

Ne zbog gdina Aleksića, koji svjesno iznosi maliciozne i netačne informacije, već zbog šire javnosti želim da istaknem da sam 2000. godine boravio na KEIO Univerzitetu u Tokiju u okviru doktorskih istraživanja, gdje sam sa mentorom prof. dr Norimasa Iidom radio na izradi disertacije na temu "Smanjenje izduvne emisije iz dizel motora putem modifikacije parametrara dizel goriva i motora". Sve o profesoru Norimasa Iidi se može provjeriti, uz osnovnu digitalnu pismenost, na internet sajtu KEIO Univerziteta ili putem pretrage na Google Scholar-u, ResearchGate-u i drugim sličnim pretraživačima, gdje se takođe može vidjeti da imamo više zajedničkih radova objavljenih u časopisima i na međunarodnim konferencijama.

Takođe, prof. dr Norimasa Iida je bio učesnik naučnih konferencija IPS - Izvor i prenos snage u Budvi 1997. i 2001. godine u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, tako da je naučna javnost iz Crne Gore i Srbije tada imala priliku da ga i lično upozna", kazao je Nikolić.

Kako je naveo, shodno tada važećem Zakonu o Univerzitetu, kao i Statutom Univerziteta Crne Gore, utvrđeno je da se komisija za odbranu disertacije sastoji od najmanje tri člana, od kojih najmanje jedan nije u radnom odnosu na fakultetu.

"Što se tiče članstva mentora u komisijama, istim zakonom i statutom nije eksplicitno navedeno da je mentor i obavezno prisutni član Komisije za odbranu doktorske disertacije. Nakon definisanja datuma odbrane doktorske disertacije na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, i pored želje da bude prisutan, mentor prof. dr Norimasa Iida nije bilo u mogućnosti da organizuje putovanje i prisustvo zakazanoj odbrani 19. 06. 2002. godine.

Kako su na mojoj odbrani disertacije bila prisutna četiri člana komisije od pet predviđenih: uvaženi prof. dr Milan Radovanović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je ujedno bio i komentor disertacije, prof. dr Stojan Petrović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Stevan Veinović sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i prof. dr Dečan Ivanović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Zakon i Statut su u potpunosti  ispoštovani. Zakonitost cijele procedure i odbrane doktorske disertacije je legitimno potvrdio i tadašnji rektor prof. dr Predrag Obradović u odgovoru dekanu Mašinskog fakulteta prof. dr Milanu Vukčeviću od 4.6.2002. godine na upit o održavanju odbrane doktorske disertacije zbog mogućeg odsustva mentora/člana komisije", piše u saopštenju.

Inače, kako navodi Nikolić, na velikom broju evropskih i svjetskih univerziteta ustaljena je praksa da mentoru nije dozvoljeno da bude član komisije za ocjenu doktorske disertacije niti član komisije za njenu odbranu, zbog mogućeg subjektivnog pristupa mentora prilikom ocjenjivanja sopstvenog kandidata.

"Opravdana i obrazložena odsustva mentora ili članova komisije na odbrani disertacije jesu rijetka, ali ne i  nezakonita ili nepoznata praksa na univerzitetima, ali se u ovom slučaju radi o pompeznom i senzacionalističkom manipulisanju laičke javnosti, radi prikupljanja jeftinih političkih poena.

Na kvalifikacije iznesene u intervjuu listu Novosti na račun rada Univerziteta Crne Gore, koje su očigledno usmjerene na dnevnopolitičke aktivnosti pojedinih poslanika, neću reagovati u želji da našu instituciju isključim od bilo kakvog političkog uticaja i medijskih provokacija", piše u saopštenju.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Duško

Znam Danila od kad je mali bio. Bistrijega čovjeka od njega nema. Ovo je udar na temelje Crne Gore.

Imenica

Danilo Nikolić je bio jedan od najboljih studenata Univerziteta ikad. Još se priča o njegovoj bravuroznoj odbrani doktorske disertacije. Ovo su sve podla podmetanja mrzitelja svega crnogorskog.

dejan

Cijenjeni gospodine Nikolicu ne obracajte i nepridavajte nikakav znacaj ili potrebu za odgovorom na ovakvu zlobnu i pakosnu namjeru imenovanog. Takvi i ne razumiju niti im je poznato sta je to ostvarena istinska ljudska cast ponos i dostojanstvoo....