10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Digitalna baza antičkih natpisa EPIGRAPHICA MONTENEGRINA

Društvo

Comments 0

Digitalna baza antičkih natpisa EPIGRAPHICA MONTENEGRINA

Autor: Antena M

  • Viber

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore započeo  je 2014. projekat digitalizacije antičkih natpisa Crne Gore, kao i saradnju sa projektom EAGLE.

Projekat EAGLE je mreža najbolje prakse koja je okupila najistaknutije evropske institucije i arhive u oblasti klasične latinske i grčke epigrafike, sa ciljem da pruži platformi Europeana sveobuhvatnu kolekciju jedinstvenih istorijskih izvora koji čine pravi stub evropske kulture, kažu sa UCG. 

"Naš projekat je u prethodnom periodu finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore i nadamo se da su ova veb stranica i baza podataka mali doprinos digitalnog očuvanja kulturnog nasljeđa Crne Gore.

U početku je ovaj projekat bio zamišljen kao digitalni korpus, uglavnom latinskih natpisa iz Crne Gore, ali vjerujemo da bi vremenom, saradnjom različitih istraživača, mogao postati digitalno izdanje svih natpisa; grčkih, latinskih, islamskih, antičkih, srednjovekovnih, ukazujući na bogatstvo i kompleksnost ovog prostora kroz vjekove.

Odnedavno je na veb stranici www.epigraphicamontenegrina.me postavljena pretraživa baza antičkih, latinskih natpisa iz perioda Rimskog carstva. Podaci u bazi su usklađeni sa velikim projektom Epigraphic Database Heidelberg i predstavljaju dio kontinuiranog rada. Većinu natpisa prate fotografije, a u izradi su i prevodi tekstova spomenika", kažu sa UCG. 

Kako navode, velika zahvalnost svakako ide i prethodnim istraživačima za njihov temeljni rad na epigrafici u Crnoj Gori.

"Istorijski institut zahvaljuje kolegama iz svih muzeja u Crnoj Gori i arheološkim lokalitetima na pomoći i doprinosu i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR