23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vojnici stigli kući: VCG završila učešće u misiji 'Odlučna podrška' u Avganistanu

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Vojnici stigli kući: VCG završila učešće u misiji 'Odlučna podrška' u Avganistanu

Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore vratili su se iz misije “Odlučna podrška” u Avganistanu. Povratak 30 pripadnika VCG znači i povlačenje trupa iz te zemlje i završetak učešća Crne Gore koje je počelo 2015.

Pripadnici XII kontingenta prošli su sve procedure dekontaminacije, za šta je zadužena služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne zaštite (HBRNO).

Nakon toga oni su smješteni u četrnaestodnevni karantin, gdje je organizovan i opšti zdravstveni pregled.

U okviru 'ISAF' i 'Odlučna podrška', dvije najznačajnije međunarodne misije, u prethodnih deset godina učestvovalo je preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore, što je od izuzetnog značaja za zemlju koja je pružala podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba VCG, general major Dragutin Dakić zahvalio je svim pripadnicima i poručio da je ponosan, jer su uspješno, profesionalno i časno izvedeni svi zadaci.

"XII kontingent, koji je i posljednji u okviru misije 'Odlučna podrška' opravdao je stvorenu sliku o našem vojniku u međunarodnom okruženju. Na tome se vrijedno radilo, još od 2010. godine, kada je Crna Gora postala dio “Međunarodne pomoći snaga bezbjednosti” (ISAF). Naravno, dragocjeno je i iskustvo koje su dobili svi pripadnici vojske koji su učestvovali u tim misijama, čime jačamo cijelu VCG", poručio je Dakić.

U prilog tome, kako se dodaje, govore i brojne pohvale i priznanja partnerskih zemalja.

"Tome treba dodati i prijateljski odnos s lokalnim stanovništvom, kojima su vojnici Crne Gore bili uvijek na usluzi. Podsjećamo da u misiji “Odlučna podrška” učestvuje 38 zemalja članica i njenih partnera. Od zemalja regiona, u njoj učestvuju sve članice NATO-a i Bosna i Hercegovina", zaključili su iz MO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR