10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej dobija još jedan značajan legat

Društvo

Comments 1

Narodni muzej dobija još jedan značajan legat

Autor: Antena M

  • Viber

Miroslav Koljenšić, poštanski službenik u penziji, odlučio je da Narodnom muzeju Crne Gore, u vidu legata, zavješta svoju zaostavštinu koja se vezuje za razvoj poštanske djelatnosti u Crnoj Gori i obuhvata raznovrstan i obiman sakupljeni materijal njegovog pregalačkog, četvorodecenijskog rada.

Svojevrsni hroničar razvoja poštanske djelatnosti, osamdesetsedmogodišnji Miroslav Koljenšić decenijama je sakupljao vrijedne poštanske predmete, PTT inventar, telekomunikacionu opremu i uređaje, među kojima Morzeov taster, indukcione telefone, vagu za mjerenje pisama staru više od 100 godina i razne druge predmete, poput originalnih fotografija, markica, almanaha i sl.

Koljenšić je još 2001. u svom domu u Gorici kod Danilovgrada predstavio vrijednu zbirku, koja se od 2008. godine nalazi u Agenciji za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost Crne Gore kao deponovani materijal, koji godinama čeka da bude trajno pohranjen, a dio fonda adekvatno i izložen.

Obzirom da je Narodni muzej Crne Gore potpisao memorandum o saradnji sa Ministarstvom kulture i Poštom Crne Gore, stekli su se uslovi da se objedini postojeći muzejski materijal koji se čuva u Narodnom muzeju sa predmetnim legatom gospodina Koljenšića što bi predstavljao okosnicu muzejskog materijala budućeg Muzeja pošte Crne Gore na Cetinju.

Predstavnici Narodnog muzeja Crne Gore posjetili su juče gospodina Koljenšića u njegovoj kuci gdje brižno čuva dio materijala koji će pokloniti Muzeju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

gost

Zahvalan sam gospodinu Koljensicu sto je sacuvao znacajnu zbirku iz crnogorske i svjetske istorije i sto je dozvolio da bude izlozena na uvid, skolovanje i divljenje cg javnosti! Nadam se da ce nadlezni to adekvatno tretirati