16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilaštvo u Baru formiralo predmet povodom molebana i učiteljice Višnjić

Društvo

Comments 5

Tužilaštvo u Baru formiralo predmet povodom molebana i učiteljice Višnjić

Izvor: Barinfo

Autor: Antena M

  • Viber

Prije nego što je juče NVU Crnogorski zbor Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnio dvije krivične prijave protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji su 4. oktobra služili moleban u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i učiteljice Rade Višnjić, zbog pozivanja đaka preko vajber grupe da se pridruže u molitvi, predmet povodom tog događaja je već bio formiran, kazao je za Radio Bar i Bar Info rukovodilac ODT-a Radovan Đurišić.

“Tužilaštvo je i prije podnošenja krivične prijave formiralo KTR predmet i po službenoj dužnosti je već preduzelo određene radnje, pa je prikupljanje obavještenja vezano za događaj, već u toku. To podrazumijeva da u tom predmetu nema osumnjičenog, nego se bavimo isključivo istraživanjem događaja, pri čemu ocjenjujemo da li u nečijim radnjama ima element krivičnog djela. Prijava je podnijeta protiv NN sveštenika i učiteljice Rade Višnjić”, kazao je Đurišić.

Ipak, dodaje da učiteljica nije službeno lice, a sveštenici su osumnjični za kršenje mjera iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“U suštini, to je prekršajna odgovornost, kao u situaciji kada u market uđe osoba bez zaštitne maske- odgovoran je privredni subjekat, ali ne krivično, nego prekršajno”, objasnio je Đurišić.

Članom 287 Krivičnog zakonika je precizirano da će “lica koja ne postupe po propisima, odlukama, naredbama i nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti” biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Predmet vodi tužiteljka Nusreta Arapović, koja je u vrijeme njegovog formiranja bila dežurna.

Učiteljica Rada Višnjić tvrdi da nije pozivala učenike V-2 OŠ Jugoslavija da prisustvuju molebanu, nego da je “obavijestila” djecu o tom događaju, kao što, kako kaže, “radi uvijek kada su u pitanju društveni događaji za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni”. Insistira i na tome da je u poruci upućenoj djeci, skrenula pažnju na neophodnost nošenja maski.

Ministarstvo prosvjete je ovaj čin nazvalo skandaloznim, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo “manipulisanje školskom djecom u Baru”, pozivajući učiteljicu Višnjić da “odustane od dalje kompromitacije vaspitno- obrazovnog procesa i neprihvatljive (zlo)upotrebe odnosa moći”, a direktoricu da podnese ostavku.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

Najbolje je da se učiteljica nagradi. Uspješno nas sve vuče za nos, da znamo drugi put, a vjerujem da je bilo još njenih "predavanja" ovakve vrste. Kaže, nije ih pozivala na moleban. Ne vjerujem joj, a psiholozi ili poligraf mogu bolje to utvrditi. U školama je haos, naročito kad ljudi izbjegli iz ratom zahvaćenih područja predaju istoriju i maternji jezik. Čim su stigli, odmah su dobili posao, a naših nezaposlenih ima bezbroj na Zavodu za zapošljavanje.

Наталија

Што сте се острвили на учитељицу Раду,као да је највећи криминалац.Деца од малих ногу треба да иду у цркву и да знају све о својој вери да се неби крштавала сама као одрасли људи.Ви душебрижници поведите рачуна о лечењу деце и одраслих од млигних болести,да се не прикупљају среддтва СМС и донацијама

LOVCEN

ZATVOR I PROTJERIVANJE IZ CRNE GORE