10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mojkovčanin koji je zbog prijetnji u pritvoru proveo 47 dana pušten na slobodu

Izvor: Mara Babović/Pobjeda

Društvo

Comments 1

Mojkovčanin koji je zbog prijetnji u pritvoru proveo 47 dana pušten na slobodu

Izvor: Pobjeda

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Mojkovčanin T. J. koji je pritvoren još 4. septembra, nakon što je tokom dana u više navrata telefonom pozivao redakciju koncerna Vijesti i prijetio im i vrijeđao ih, kao i kancelariju političke partije Demokrate, u srijedu je, poslije 47 dana, pušten na slobodu, nakon što je okončano suđenje u predmetu u slučaju Vijesti.

T. J. je proglašen krivim i osuđen na dva mjeseca zatvora, a pritvor mu je ukinut do pravosnažnosti presude.

Njegov advokat Petar Drobnjak potvrdio je Pobjedi ovu informaciju i najavio da će uložiti žalbu, kako je rekao, zato što smatra da je kazna prestroga.

U predmetu formiranom protiv T. J. za prijetnje Demokratama proces je u toku, a, interesantno, Tužilaštvo u tom slučaju nije tražilo pritvor.

Drobnjak je od kada je njegov klijent pritvoren „vodio borbu“ sa bjelopoljskim pravosuđem u pokušajima da dokaže da nema potrebe da T. J. bude pritvoren, posebno ukazujući na njegovo zdravstveno stanje, ali sve je bilo uzalud.

U pritvoru su ga prvo držali po dva osnova – zbog mogućeg uticaja na svjedoke i zbog bojazni da bi mogao da realizuje prijetnje. Kada su ispitani svi svjedoci tužioci, sudija za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju, ali i Vijeće Višeg suda u ovom gradu bili su istrajni da ga drže „iza brave“ i dalje se pravdajući navodnim strahom da T. J. može u djelo da sprovede prijetnje.

Zašto takvog straha nijesu imali u predmetu vezanom za prijetnje Demokratama, do danas niko nije pojasnio crnogorskoj javnosti.

U slučaju Vijesti zaposleni u ovom koncernu nijesu se pridružili krivičnom gonjenju, kao i lider Demokrata i aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, dok su njegovi uposlenici Krsto Koprivica i Božidar Radinović podržali optužnicu, odnosno pridružili se krivičnom gonjenju.

Mojkovčaninu T. J. u oba slučaja na teret je stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

On je 4. septembra, u psihičkom rastrojstvu, telefonom, u više navrata tokom dana, pozivao redakciju Vijesti i centralu Demokrata prijeteći im i vrijeđajući ih, a policija ga je te večeri uhapsila, po prijavi zaposlenih u Vijestima.

Advokat Drobnjak pred Ustavnim sudom inicirao je postupak zbog kršenja prava njegovom klijentu, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom za ljudska prava i osnovne slobode, neprimjereno dugim zadržavanjem u pritvoru.

Čitav ovaj slučaj obilježen je i skandalom Demokrata koji su nakon hapšenja T. J, 5. septembra izdali saopštenje u kojem su tvrdili da ih je zvao i prijetio im njegov otac, poznati crnogorski književnik i publicista Borislav Jovanović. Objavili su i fotografiju Borislava Jovanovića, kao i transkripte i snimke razgovora, uz tvrdnju da je to on.

U saopštenju su se ostrvili i na poznatog crnogorskog novinara i publicistu Vladimira Jovanovića, drugog Jovanovićevog sina, dovodeći ga u kontekst ove priče.

Nikada se nijesu izvinili zbog lažnog prijavljivanja, ali i nezakonitog snimanja i objavljivanja takvog snimka.

Tužilaštvo nije iniciralo postupak protiv Demokrata zbog lažnog prijavljivanja i nezakonitog snimanja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vrijeme je bilo!

Neka je on doso kuci, ma za pretrpljeni strah i dusevne bolove, nepravdu, fino na sud sve te vajne aktiviste! Podrska porodici!