8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod iz BG nezvanično upozorio Gojka Perovića: Amfilohijev nasljednik se neće birati u Crnoj Gori

Društvo

Comments 25

Sinod iz BG nezvanično upozorio Gojka Perovića: Amfilohijev nasljednik se neće birati u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolita Amfilohija još nijesu ni pokopali, a jedan ugledni sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske već govori o uslovima koje mora/treba/bilo bi dobro da ispunjava ne samo novi vladika nego, vjerovali ili ne, i Ahijerejski sabor SPC pri izboru novog episkopa na tron Mitropolije – poručio je đakon i bogoslov Vedran Gagić, prepoznat kao nezvanični glas Sinoda SPC, tj. “crkvene vlade” u kojoj glavnu riječ imaju Irinej Gavrilović i Irinej Bulović.

Neimenovani sveštenik je – Gojko Perović, paroh sa Cetinja. On se, tvrdi Gagić, preko TV Crne Gore javnosti obratio “na način koji ostavlja utisak da se postavljaju uslovi i podučava Sabor SPC o onome što je njegov posao”.

Prema Ustavu SPC, novi arhijerej se bira na Saboru, većinom glasova od ukupno četrdesetak postojećih eparhijskih arhijereja.

“Sabor dobro zna kako se biraju episkopi u SPC”, piše Gagić. “Sigurno je da neće sad izmišljati nova pravila posebno za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, niti će da se pokoravaju nekim izmišljenim uslovima, ma ko god ih smislio”.

On je upozorio Gojka Perovića da su, iako se “Amfilohije još ‘nije ni ohladio’”, “ponuđeno tumačenje i ‘sugestije’ sasvim suprostavljeni poretku SPC”, prenosi srpski portal “Vidovdan”.

“Da se osvrnem još malo na izjave pomenutog sveštenika (Gojka Perovića). On tvrdi da se mitropoliti crnogorsko-primorski biraju dvojako. Hirotonijom od strane pećkog patrijarha tj. patrijarha srpskog i izborom od i iz lokalnog naroda kao ‘izraz narodne saglasnosti’. Ako se ova tvrdnja dovede logikom do kraja ispada da ukoliko je neki episkop već hirotonisan, na drugu eparhiju od strane Patrijarha, dovoljno je da ima plemenski ispravna krvna zrnca i da ga narod izviče za mitropolita pa da on to postane. Sabor je tu onda samo dekorum, a grlatost je realna moć izbora. Izmišljanje toga da u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj važe neka posebna pravila je neprimjereno”.

Gagić kritikuje komentare “da Episkopski savjet (SPC u Crnoj Gori) treba da bude umiješan u izbor novog episkopa na tronu Mitropolije crnogorsko-primorske, što je besmislica po više osnova. Episkopi koji čine Episkopski savjet jesu u Saboru SPC koji odlučuje”.

“Episkopski savjet u Crnoj Gori, po hiljaditi put, jeste samo savjetodavno tijelo koje je formirano 2006. g. sa samo jednim zadatkom. Taj zadatak je bio razgovor s državom s ciljem postizanja sporazuma oko pravnog statusa SPC u Crnoj Gori. Njihova nadležnost je bila i ostala samo savjetodavnog karaktera. Oni nijesu ustavno regulisan entitet unutar SPC jer nemaju nikakvu eklisiološki, kanonski i pravno obavezujuću ulogu”.

Gagić je predložio da se Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori – ukine!

Komentari (25)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

Postovani, Vedran Gagic nije djakon. Sta ima od teoloskog obrazovanja morate da proverite.

Zlatni

Nista,oce Gojko, opet ce te morat branit Crnogorci . A jesi li zamirita ? Predji u pradjedovsku vjeru - Crnogorstvo . I ti i Vladika Joanikije . Inace cevam namaknut sajkacu i opanke . I anteriju naravno .

Odrin

@Goran Ako si ti,Gorane,isti Vulin neka ti je sa srecom. Ja nijesam i ne zelim se poistovjecivati sa njima. Daleko bilo i jos dalje... Eto ti brata Vilina i sestre Šerifovic i ini...