15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plan da VMC preraste u Vojnu bolnicu

Izvor: Screenshot TVCG

Društvo

Comments 0

Plan da VMC preraste u Vojnu bolnicu

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

U Vojnomedicinski centar (VMC) posljednjih godina ulagalo se i u kadrovskom i u tehničkom smislu. Za samo godinu zaposleno je 5 ljekara i 10 medicinskih tehničara, a u modernizaciju opreme za kratko vrijeme uloženo je gotovo 400 hiljade eura. Danas je ta zdravstvena ustanova na nivou poliklinike, a pravo da se liječe imaju profesionalni vojnici, službenici Ministarstva odbrane i MUP-a kao i njihove porodice.

Svako daje društvu nešto, a neki daju sv e- kazali bi oni koji imaju čast da služe vojsku svoje države. U dijeljenju istih vrijednosti, iskustava i zajedničkom razvoju i žrtvovanju, vojnici postaju porodica. Zato Ministarstvo odbrane o svojim zaposlenima vodi računa kao o porodici - brine o njihovom socio-ekonomskom statusu, a pružanje zdravstvene zaštite zaposlenima i njihovoj familiji jedno je od najvažnijih pitanja.

"Djelovali smo na podizanju zarada u vosjci, i podigli smo zaradu izmedju 10 i 45 odsto, od subspecijalista i medicinskih tehničara i to je rezultiralo tim da smo konkurentni na tržištu i dosta ljekara je zaistresovano za rad u vojsci. Mogu vam reći da se broj pacijenata povećao za 5 puta tako da pacijenti porodice prepoznaju mogućnost da dobiju dostupnije zdravstevnu zastitu. U VMC smo za prehodnu godinu primili 5 ljekara od čega su 2 specijalista i 10 medicinskih tehničara", kazao je direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.

No, da bi civilni ljekar počeo da radi u Vojnomedicinskom centru, potrebno je da prođe i osnovnu oficirsku obuku. Doktor Bojan Bekan završio je tromjesečnu obuku u kasarni Danilovgrad i stekao zvanje oficira. Služiće vojsci i državi kroz svoj ljekarski poziv.

"Mogu da kažem da sam zadovoljan postignutim, bilo nas je 39, nas 4 iz VMC. Dijelimo iste utiske, znači nam, i na drugi način smo uklopili neke stvari, zamisli, upoznali vojsku i treba da nastavimo dalje tim putem", kazao je dr Bojan Bekan ljekar u Vojnomedicinskom centru.

Uporedo s kadrovskim jačanjem, u kratkom roku uloženo je 400 hiljada eura u modernizaciju Vojnomedicinskog centra.

"Formacija vojske broji 2.368 profesionalnih vojnih lica i na to možemo dodati 237 državnih službenika u ministarstvu odbrane, svi imaju pravo da dobiju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zastitu u VMC zajedno sa članovima uže familije, možemo računati da ćemo imati narednih mjeseci par hiljada pacijenata u VMC", dodao je Volkov.

Na taj način će Vojska doprinijeti rasterećivanju domova zdravlja u vrijeme koronavirusa. Na VMC-u ljekari imaju manje pacijenata nego civilne medicinske ustanove, što im daje mogućnost da se posvete ličnom usavršavanju i edukaciji. Terenski rad, kaže doktor Bekan, razbija monotoniju rada u ordinaciji.

"Možemo više da se posvetimo preventivnom radu, imamo prostora kroz terenski rad, u opticaju su edukacije, koje nijesu u cuvilnom zdravstvu, obuke, kursevi, trenaze, učešće u misijama, aktuelna je misija atalanta", dodao je doktor Bekan.

U planu je, kažu u Ministarstvu odbrane, razvoj dodatnih službi sa željom da, za koju godinu, Vojnomedicinski centar preraste u Vojnu bolnicu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR