15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vesna Bratić, osoba od posebnog značaja za nanošenje štete vitalnim interesima CG

Društvo

Comments 33

Vesna Bratić, osoba od posebnog značaja za nanošenje štete vitalnim interesima CG

Autor: Antena M

  • Viber

Kandidatkinja za  ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, čije su izjave uznemirile i zabrinule crnogorsku javnost  što je dovelo i do organizovanog protesta brojnih intelektualaca i NVO u Crnoj Gori, prema podacima Ministastva unutrašnjih poslova crnogorsko državljaanstvo ima već osam godina. 

"Vesna Bratić je primljena u crnogorsko državljanstvo kao lice od posebnog naučnog interesa Crne Gore, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu ("Sl. list CG", br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011, 20/2014 - odluka US , 54/2016 i 73/19), rješenjem broj: 03-UPI-211/12/2751 od 19.03.2012.godine", saopšteno nam je iz MUP-a.

Bratić je crnogorsko državljanstvo dobila na prijedlog Ministarstva nauke.

"Ministarstvo nauke Crne Gore je dostavilo predlog i mišljenje broj: 01-952/2 od 19.maja 2011. godine za imenovanu za prijem u crnogorsko državljanstvo kao lica od posebnog naučnog interesa Crne Gore", navode iz MUP-a

Evo i šta tačno piše u prijedlogu i obrazloženju za dobijanje crnogorskog državljastva Vesne Bratić:

"Članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, propisano je da: lice čiji je prijem u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona.

Shodno navedenom u Predlogu Ministarstva nauke navedeno je, pored ostalog da je imenovana od 2003.godine u radnom odnosu u Institutu za strane jezike Univerziteta Crne Gore u Podgorici, osnovne studije (od 1996.g do 2000.g) završila kao jedan od najboljih studenata na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, da je zvanje magistra nauka stekla 2007. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem završava rad na doktorskoj disertaciji iz oblasti Američke književnosti, oblasti iz koje u Crnoj Gori, trenutno postoji samo jedan doktor nauka, što doprinosi značaju ovog kadra i daljem razvoju istraživanja iz oblasti Američke književnosti, deficitarne oblasti istraživanja u Crnoj Gori".

Vesna Bratić je, kako što je poznato iz Trebinja, da li ima dvojno državljanstvo?

"Shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu za lice se ne traži dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

Prilikom rješavanja zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo imenovana se identifikovala sa pasošem Bosne i Hercegovine", odgoovorili su nam iz MUP-a. 

Bratić je, da podsjetimo javno istakla da je "sprski nacionalista" i "žena četnik", što je u supotnosti sa građanskim konceptom i antifaštističkim vrijednostima Crne Gore. Crnogorci su za nju "Novocrnogorci, Milogorci, Dukljani..." i nemaju istorijsko utemeljenje, nego su rezultat "etničkog inžinjeringa"!

Šovinističke, anticrnogorske i anticivilizacijske izjave Vesne Bratić povod su za protestne peticije istaknutih javnih i kulturnih radnika iz Crne Gore, ali i nebrojene komentare građana svih vjera i nacija, na društvenim mrežama u kojima iskazuju zaprepašćenje što je osoba takvih pogleda još uvijek vlasnik crnogorskog pasoša!? Ukazuju na brojne primjere da državljanstvo Crne Gore ni danas nemaju građani koje sa ovom državom povezuje iskrena ljubav, jasne porodične veze i porijeklo.  

Za razliku od njih, Vesna Bratić je za svoje nepoštovanje crnogorskog naroda i države koja je primila us voje okrilje, nagrađena ne samo državljanstvom, nego i prilikom da svoje šovinističke, anticrnogorske stavove pretvara u državnu politiku, sa mjesta ministarke za obrazovanje, kulturu, nauku i sport! 

Mandatar Zdravko Krivokapić nije mogao odabrati pogodniju ličnost za rad na konceptu Crne Gore kao "srpske države", za koji se nedavno založio otvoreno saopštivši kako je idealan odnos naše države sa Srbijom: "dvije srpske zemlje sa dva srpska kralja".

Nijedan poslanik Skupštine Crne Gore nikada neće moći da kaže kako su mu ove činjenice bile nepoznate prilikom glasanja o novoj Vladi CG! 

Možda je Vesna Bratić prije skoro deceniju bila "mačka u džaku" za one koji su joj dali državljanstvo i za one koji su je za tu čast predložili? Reklo bi se - jedna od hiljada onih koji su uspješno glumili lojalnost ovoj državi do momenta kad im se učinilo da na gostoprimstvo Crnoj Gori treba uzvratiti podrivanjem njenog suvereniteta i negiranjem identiteta državotvornog naroda. 

Sada, kad su maske pale, poslanici i institucije pokazivaće u kavim je rukama Crna Gora. Jer, Zakon kaže (član 24) da punoljezni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako "njegovo ponašanje ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore"!

Vesna Bratić ne prestaje tako da se ponaša! Osim ako se za vitalni interes Crne Gore ne smatra njen nestanak... metodom ulaska u tzv. srpski svet?!

 

 

Komentari (33)

POŠALJI KOMENTAR

Anonimous

@Neee fildžan se kaže u r šumskoj, đe's ba? Pozdravi nam MeDo dika.

Srbin

Dotična nije iz Srbije, već iz Bosne. Mi u Srbiji nemamo ništa protiv braće Crnogoraca i njihove prelepe nezavisne države, vi ste nam najviše pomogli da se Miloševića oslobodimo. Čuvajte CG od ovakvih i nikada ne dajte CG da bude sluga Vučića

Dada

@Skender Pupovicspupo nije istina nego na inicijativu bivse ministarke Vlahovic.