15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
COVID 19 ubrzao digitalizaciju procesa nastave na Univerzitetu Crne Gore

Društvo

Comments 0

COVID 19 ubrzao digitalizaciju procesa nastave na Univerzitetu Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Pandemija izazvana virusom COVID 19 je uslovila da od 10% aktivnih studenata Univerziteta Crne Gore u martu, danas studenti u punom kapacitetu koriste onlajn servise Centra informacionog sistema (CIS) Univerziteta Crne Gore, saopšteno je iz UCG.

"Od početka pandemije, Centar informacionog sistema je u prvi plan stavio komunikaciju između studenata i nastavnog kadra, aktuelizovao ranije razvijene distance learning (DL) servise, odnosno servise za učenje na daljinu, inovirao i izradio nove infrastrukture, koje bi mogle na najadekvatniji način odgovoriti izazovima i okolnostima koje je nametnula pandemija.

Da bi se ispoštovale mjere protiv širenja virusa, Centar informacionog sistema je razvio software za elektronsku predaju dokumentacije i upis kandidata u prvu godinu osnovnih i master studija, a samo u prvom roku je više od 3.700 kandidata završilo prijavu putem ovog sistema. Od početka nastavne godine, 11.000 studenata je koristilo DL platformu, a u prosjeku se realizuje više od 20 video konferencija svakoga dana", navode iz UCG.

Još od nastavne 2018/19. godine studenti su, putem lansiranog servisa, mogli preuzeti automatski generisane kredencijale (podatke za logovanje) koji im omogućavaju pristup svim onlajn servisima koje pruža Akademska mreža, odnosno AAA infrastrukturi. Ova infrastruktura, u početku planirana za pristup mejlu i Eduroam servisu, pokazala se odličnom za autorizaciju na e- learning sistem.

Za brzo i sigurno dostavljanje kredencijala studenatima, bez odlaska u studentsku službu, imajući u vidu novonastalu situaciju. Centar informacionog sistema je razvio i SMS servis (https://aktivirajnalog.edu.ucg.ac.me/)

Sa ciljem da se olakša nastavnom osoblju, obučen je i tim IT administratora univerzitetskih jedinica sa kojima je CIS kreirao pojedinačne kurseve na DL platformi i dodjeljivao adekvatna prava profesorima i studentima.

Za rješavanje svih problema onlajn nastave u najbržem roku, kako za studente tako i za profesore, pokrenuta je korisnička podrška na mejlu: [email protected] .

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR