12 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Govor Vušurovića: Gore glave i gore krila, orlovi nezavisne Crne Gore!

Društvo

Comments 8

Govor Vušurovića: Gore glave i gore krila, orlovi nezavisne Crne Gore!

Autor: Antena M

  • Viber

Govor ispred Skupštine na današnjem protestu održao je i Predrag Vušurović. Evo šta je poručio.

"Građanska, nepokorna i antifašistička Crna Goro!

Bradati ideološki praoci nove vlasti ove zemlje nijesu u proljeće 42. ni sanjali da će 45. vaskrsnuti Crna Gora i pod srpom i čekićem i njena sloboda, na koju evo kidišu Macom i Šiljkom, svecima koje im se zbilja niko i nikad ne bi usudio uzeti!

Vaskrsla Republika Crna Gora imala je 13.812 km.

Od danas ili koji dan kasnije, ona će i suštinski i faktički imati 54 kvadratna km manje, a kroz svoju crkvu „srpski svet“, na sramotu cijeloga Slobodnog Svijeta – toliko više. Za sad naravno...

Za to se na ovom zasijedanju u Skupštini Crne Gore neće glasati. Naprotiv. Da bi Crne Gore, za početak, bilo makar toliko manje, 41 poslanik će, ne glasati, nego dići ruke uvis!

Dići će ruke uvis ne samo zato da bi je bilo manje po površini. Taman posla! To je tek materijalno i finansijski, tek zemaljski važan dio...

Bitno im je da Crne Gore bude manje i po dubini i po visini.

Po dubini – vlast Beograda ide do grobova naših predaka, do temelja naših crkava i manastira, do onih slojeva koji im smetaju i onih koji im u sopstvenoj istoriji fale, do milenijumske dubine našeg sakralnog i kulturnog nasljeđa!

Po visini – do doslikavanja ili mijenjanja naših fresaka i ikonostasa, svetosavizacije svega izvorno crnogorskog, doziđivanja, nadziđivanja, dogradnje u cilju imitacije sopstvenog ne bi li oteto i prepisano zbilja i ličilo, na njihovo, i za koju deceniju progutano kao „starije i ljepše“!

Predato sakralno i kulturno nasljeđe je iščupano srce Crne Gore.

Ovaj skup ima jako zaleđe i podršku. To je valjda svakome jasno i vidljivo!

Punu podršku prvoga čovjeka crnogorske države. Evo ga! Kralja i Gospodara Nikole Prvoga Petrovića Njegoša!

Oca crnogorskoga Ustava i parlamentarizma!

Čemu ponavljati da je 1905. članom 40. tog Ustava jasno potvrđeno „da je Crnogorska crkva autokefalna i da „ne zavisi ni od koje strane Crkve“?

Ali što ne i podsjetiti da po Dijelu sedmome istoga Ustava,

„Duhovne vlasti svijeh priznatijeh vjeroispovjesti u Crnoj Gori stoje pod nadzorom ministra prosvjete i crkvenijeh poslova“ (čl. 130) i sasvim prirodno, „Službena pisma ili naredbe duhovnijeh vlasti, sabora i sinoda sa strane ne može nikakva duhovna vlast obnarodovati i izvršiti u Crnoj Gori bez odobrenja ministra prosvjete i crkvenijeh poslova“ (član 137)?

Tako je to nekad bilo u Crnoj Gori Petrovića Njegoša, kad su se crkve u Crnoj Gori zidale brigom zemlje i vladara, u našem znoju i muci, od njenoga krša i kreča, a ne nafte i duvana! Kad su bile jednako skromne i svete sirotnice, a ne šljašteće, našoj tradiciji strane - betonske oproštajnice grjehova!

Tako je bilo dok je bilo Crne gore i prije nego je nestalo i nje i njene crkve, i to baš, kako veli Ustav „po naredbi sa strane“! Tako će biti i kad brzo, bude li nas, Slobodne i Sekularne Crne Gore opet bude!

Kraljevina je Crna Gora imala svoju Vladu i upravljala svojom crkvom i dobrima. Danas, građanska Crna Goro, tuđa crkva ima Vladu i ministre Crne Gore!

Ta crkva i njena zemlja ima Vladu koja evo i na nebu i na zemlji, na uštrb toga zlatnoga nad Vama, pravi prostor tuđemu orlu spuštenih krila!

Znam da je kiša i da ste mokri. Proći će.

Samo se sjetite kako će jednoga dana, kad ovo bude ogoljena strana istorije, kad nam kroz URU i za koji dan, uzmu i naručiocu predaju crnogorske svetinje, naše kulturno i sakralno blago, pokisli biti Aleksa i 40 poslanika!

Ovo nije ništa manje pitanje ljudskih prava, nego pitanje Prava, Časti i Slobode Crne Gore!

Može li to da prođe?! I ako može, kad, građanska Crna Goro?!

Profesor Krivokapić, ništa manje od Profesora Logistike i Rektora Svetosavije, brižljivo prati dobijeni plan i program.

U skladu sa time, i kroz timski rad, Profesor je pripremio najvažnije predavanje u svom životu, predavanje za nezaborav: predavanje crnogorskih svetinja i kulturnog blaga Srbiji i njenoj crkvi.

Bojim se da je predavanje građanske i nezavisne Crne Gore “srpskom svetu” na drugoj godini!

U jednom davnom trenu, sa ništa manje brada u pripremi, jedan nesalomivi cetinjski učitelj, sprovođen put tamnice, tek malo manje prkosnog osmijeha od slobodarske ikone Ljuba Čupića, digao je okovane ruke i prolomilo se njegovo cinično – “Srećna Vam sloboda, Crnogorci!”

To je lekcija hrabrosti, a predavanje primjer izdaje!

I zato građanska I antifašistička Crna Goro, biramo Učitelja, a ne Predajnika, pardon, Predavača!

Prestara je ova država, čak devet vjekova starija od Beogradske patrijaršije, da bi klečala ili zalegla, makar i pod ovakvim namjesništvom od Vlade!

Prestara i basta joj samo stojeći stav, prkos i građanski neposluh kao jedino oružje, čekajući trenutak da potegnemo olovku!

Pred godišnjicu Božićnog, nek’ zemljom bukti neugasivo građansko ustajanje i drži položaj antifašističke Crne Gore!

Ne dajmo svetinje mira, razuma i strpljenja nikome I pazimo ih prvo od sebe!

Danas pred Skupštinom, nad u Boga I sve svece crnogorske - dogodine u Skupštini, sekularna i građanska Crna Goro…Mi idemo samo tamo đe možemo i da stignemo!

Gore glave i gore krila, orlovi nezavisne Crne Gore! Okupićemo se opet đe god u Crnoj Gori bude trebalo i kad našoj Crnoj Gori bude trebalo."

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

drago 1

ovaj misli da su u cg svi naivni. prvoga treba njega uhapsit kao sarlatana i inicijatora usvajanja zakona o vjeroispovjesti. neznam dali on moze da shvati, ds je jucer. napravljena izdaja cg. sramno.

Montenegro

Odlican govor i Vusurovica i Batricevica. Djedovi su nam u amanet ostavili drzavu, da je cuvamo, da je ne damo nejakima da nam je uzimaju na veoma podmukli nacin! Zato glavu gore, bice nasa ponovo! Eviva