15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Atrakcija na festivalu u Harbinu: Kinezi od leda napravili Most na Tari

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 1

Atrakcija na festivalu u Harbinu: Kinezi od leda napravili Most na Tari

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Na nedavno otvorenom Međunarodnom festivalu leda i snijega u kineskom gradu Harbinu „Ledeni Most na Đurđevića Tari“ postao je jedan od omiljenih ledenih djela posjetilaca u parku.

Riječ je o jednom od najpoznatijih festivala leda i snijega u svijetu. Ove godine, organizator festivala, grad Harbin je odlučio da u parku se prikaže i građevinske simbole iz zemalja centralnoistočne Evrope u okviru saradničkog mehanizma između Kine i zemalja te regije – od leda, kako bi posjetioci mogli da dožive kulturni šarm tih zemalja kroz „ledene verzije njihovih znamenitosti.

Harbin, glavni grad Heilongjianga, najsjevernije provincije Kine na granici s Rusijom je poznat po „sniježnom turizmu“, a u avgustu 2019. su Harbin i Kolašin sporazumom postali gradovi pobratimi.

Prošle godine kada se u Crnoj Gori izbijala epidemija COVID-19, lokalna vlast tog grada je preko crnogorske ambasade u Pekingu donirala 10 hiljada zaštitnih maski Kolašinu.

Podsjetimo, zahvaljujući filmu „Most“ koji je bio neobično popularan u Kini tokom 70-tih do 80-tih godina prošlog vijeka, Most na Đurđevića Tari je najomiljenija destinacija kineskih turista u Crnoj Gori ovih godina. A nedavno su predstavnici kineske i crnogorske Vlade potpisali Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari, vrijedan oko 7,1 milion eura.

Kako je navedeno iz gradske vlasti Harbina, oni imaju redovan i kvalitetni kontakt sa crnogorskim ambasadom u Kini, po čijem prijedlogu su odlučili da naprave „ledeni most na Tari“ na festivalu kao simbol Crne Gore, jer je taj most takođe i simbol kinesko-crnogorskog prijateljstva.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Amy

Velika je čast da se pročulo do čak tamo!