13 °

max 25 ° / min 13 °

Nedjelja

09.05.

25° / 13°

Ponedjeljak

10.05.

26° / 12°

Utorak

11.05.

27° / 12°

Srijeda

12.05.

21° / 14°

Četvrtak

13.05.

18° / 13°

Petak

14.05.

22° / 13°

Subota

15.05.

26° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Crna Gora je mogla da počne vakcinaciju 24. januara

Društvo

Comments 9

Đukanović: Crna Gora je mogla da počne vakcinaciju 24. januara

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Vakcina protiv koronavirusa je mogla da bude u upotrebi u Crnoj Gori još 24. januara - kazao je predsjednik Milo Đukanović, odgovarajući na pitanje Pobjede da li je njegova aktivnost kao predsjednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i Vlade.

Đukanović je kazao da je 21. januara informisao predsjednika Vlade o ponuđenoj donaciji investitora Petrosa Statisa.

"Iz iskustva sa ranijim donacijama, takođe u borbi protiv kovida znam da je ona dan kasnije mogla biti u Podgorici. Takođe, za dan se kontaktom našeg Ministarstva sa proizvođačem mogla izvršiti provjera da li je riječ o originalnoj vakcini. Dakle, 24. januara je mogla biti u upotrebi. Danas je 17. februar", kazao je predsjednik.

On je istakao da saopštenja, izjave za javnost, pres konferencije Ministarstva zdravlja na temu nabavke vakcina predstavljaju neodgovorno zamajavanje javnosti.

"Istovremeno predstavljaju providne pokušaje da se za vlastitu nesposobnost i neodgovornost okrivi prethodna vlast. Činjenice su ipak neumoljive; ova Vlada stupila je na dužnost 4. decembra, dakle prije 74 dana. Mogla je i znatno ranije da je bilo elementarne političke odgovornosti njenih konstituenata - tri koalicije koje su na izborima dobile 41 poslanički mandat. Mogla je, jer su mandat za sastav Vlade dobili 8. oktobra 2020, prije više od 4 mjeseca. Tokom mandata ove Vlade trendovi obolijevanja i smrtnosti uzrokovanih koronavirusom su se drastično pogoršali", rekao je on.

Đukanović je istakao da bi bilo nemoralno na obolijevanju građana i na izgubljenim životima praviti politički profit, "ali jednako tako bilo bi nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbijedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država".

"Ko je, dakle odgovoran za ovakvo epidemiološko stanje u Crnoj Gori. Ne može biti ni stara ni buduća Vlada. Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrđuju primjeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbijedi", rekao je Đukanović.

On je kazao da je to činjenica koju ne može da relativizuje manipulativna priča o napornim pregovorima i brzo sklopljenim ugovorima niti "pokušaj providnog prebacivanja odgovornosti na prethodnu vlast".

"Zašto se jasno ne kaže da li Ministarstvo zdravlja to ne želi ili ne zna da uradi? Ako ne zna može se pomoći. Ako neće - pomoći nema. Kako misle odgovorni u zdravstvenom sistemu Crne Gore da se suoče sa porodicama koje su u međuvremenu izgubile svoje najbliže i koji znaju da se efikasnijim postupanjem države takva nenadoknadiva posljedica mogla izbjeći. Misle li da će dovoljno ubjedljiva manipulacija biti da je zato odgovorna prethodna Vlada. Ili predsjednik Crne Gore", naglasio je on.

Đukanović je istakao da će kao i u prvom talasu koronavirusa, kada je u saradnji sa tadašnjom Vladom pomagao u nabavci nedostajuće medicinske opreme, u saradnji sa istim međunarodnim partnerima, tako i vođen ne politikom nego odgovornošću za živote i zdravlje građana, biti na usluzi svima koji žele da doprinesu tom najsvetijem interesu naše države i svakog odgovornog pojedinca u njoj.

"Ali, ne miješam se u nadležnost drugih, Ustavom nadležnih odgovornih organa, posebno onih koji svoj autoritet grade na manipulaciji i podmetanju faktura za svoju neodgovornost drugima, uključujući i predsjednika države", kazao je Đukanović.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Snjeg

@Miki Ko nas skoluje i lijeci .Za to skolovanje i lijecenje se daju pare .Lijecimo se i u Turskoj a skolujemo diljem svijeta .U Srbiji nije nista djabe.Tako te izlizane floskule ostavi za one koji ne misle svojom glavom.

PODRŠKA ZA IZJAVU PREDSJEDNIKA

SVAKA ČAST PREDSJEDNICE, ODLIČAN TEKST, PODRŽAVAMO VAŠE NAPORE KOJE STE. UČI JELI U VEZI DONACIJA VAKCINA ALI SMO UŽASNO RAZOČARANI ZAŠTO JE TO IGNORISANO OD NOVE VLASTI, NI VAŠE DOBRO I'M NEVALJA, PAMTIĆEMO OVO PREDSJEDNICE JER NJIMA NAŠI ŽIVOTI NIJESU VAŽNI, VAMA SVAKA PODRŠKA!!!

miki

g.@hus. niti koga mrzim niti me nedao bog tudja ruka hrani lijeci i skoluje, sam se o svemu tome brinem. Vi koji gledate preko brda kako je gdje sta rodilo razmislite sta cete sjutra biti, sta cete jesti koce vas lijeciti-skolovati jer tudja ruka-i ispruzena ruka uvijek je prisjela svakom. Ja licno nemrzim nikog i svakom ko posteno zaradi cestitam i sretno mu bilo ali volim Crnu goru jer nemam rezervnu domovinu.vec samo jednu jedinu GRADJANSKU CRNU GORU MULTI ETNICKU-MULTI NACIONALNU.