14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bilateralni projekat istražiće gdje je Crna Gora u oblasti višejezičnosti u obrazovanju

Društvo

Comments 0

Bilateralni projekat istražiće gdje je Crna Gora u oblasti višejezičnosti u obrazovanju

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je gotovo u potpunosti neistraženo područje  u pogledu višejezičnosti, u odnosu na zemlje Evropske unije i druge države iz sastava nekadašnje Jugoslavije. Gdje je Crna Gora na evropskoj mapi višejezičnosti istražiće dvogodišnji bilateralni projekat „Višejezični putevi obrazovanja u Crnoj Gori“, koji realizuju Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i  Odsjek za obrazovanje Univerziteta u Beču.

Rukovodilac projekta Jelena Knežević kazala je da je ovaj projekat počeo u januaru 2021. godine, a sredstva za projekat su odobrila nadležna ministarstava za nauku i obrazovanje Republike Austrije i Crne Gore, po osnovu prijave na javni konkurs.

„Projekat nastoji da na reprezentativnom uzorku unutar studentske populacije istraži i opiše višejezičnost u obrazovnoj vertikali u Crnoj Gori kao multietničkoj zemlji u kojoj je više od jednog jezika u službenoj upotrebi, dok su najmanje dva strana jezika u ponudi na svim nivoima obrazovanja", kazala je Knežević.

Multidisciplinarno istraživanje oslanja se na savremena dostignuća sociolingvistike i nauke o obrazovanju koristeći metodu biografskih intervjua sa ciljem rekonstruisanja individualnih višejezičnih obrazovnih puteva u ciljnoj grupi studenata njemačkog jezika na Univerzitetu Crne Gore.

„Studenti njemačkog jezika su u fokusu istraživanja iz nekoliko razloga od kojih je najvažniji njihovo višegodišnje iskustvo u učenju dva ili više jezika istovremeno, naposletku i na univerzitetskom nivou, uz razvijanje nastavničkih, refleksivnih kompetencija u odnosu na predmet učenja, što će istraživačima omogućiti potpuniji uvid u različite aspekte individualnih „jezičkih biografija“ u istovjetnom multijezičkom kontekstu. Istraživanje uzima u obzir i mogućnosti za usavršavanje znanja jezika i rad u zemljama njemačkog govornog područja koje su posljednjih desetak godina na raspolaganju studentima, a koje omogućavaju rekonstruisanje odnosa između višejezičnosti, izbora studija i moguće međunarodne karijere, te upućuju na važnost iinternacionalizacije u obrazovanju", objasnila je Knežević.  

Projektom upravljaju dr Nađa Toma (Nadja Thoma) sa Univerziteta u Beču i doc. dr Jelena Knežević sa Univerziteta Crne Gore, a istraživači u projektu su još Bernhard Unterer sa Filološkog fakulteta u Nikšiću i Helena Dajs (Helena Deiß) i Liza Aucinger (Lisa Auzinger) sa Odsjeka za obrazovanje u Beču.

Savjetodavni odbor projekta čine prof. dr Dajan Farmer (Diane Farmer) sa Univerziteta u Torontu, prof. dr Galina Putjata sa Univerziteta u Frankfurtu i prof. dr Doroteja Švendovijus (Dorothee Schwendowius) sa Univerziteta u Magdeburgu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR