10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SMCG: Zalagaćemo se za bolji materijalni status zaposlenih u medijima

Društvo

Comments 0

SMCG: Zalagaćemo se za bolji materijalni status zaposlenih u medijima

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Sindikat medija (SMCG) u potpunosti će se zalagati za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u medijima, poručili su iz te organizacije i pozvali sve novinare i medijske radnike da budu profesionalni u svom radu, da se odupru pritiscima i da zajedno rade na unapređenju svog položaja.

Iz SMCG su, povodom obilježavanja osmog rođendana, naveli da su u tom periodu uradili više desetina istraživanja o medijskoj sceni u Crnoj Gori.

„O položaju novinara, primjeni medijskih zakona i napadima na novinare koja predstavljaju dragocjenu bazu podataka o stanju slobode medija i koja su često citirana u domaćim i međunarodnim okvirima“, kaže se u saopštenju.

Iz SMCG su poručili da je njihova vizija Crna Gora kao demokratsko društvo u kojem zaposleni u medijima profesionalno rade u interesu građana i koji su zadovoljni svojim materijalnim statusom, gdje se poštuju njihova radna prava i profesionalne slobode i u kojem objektivno informišu građane, bez straha da će biti predmet pritisaka zbog svog rada.

Kako su rekli, plate novinara i medijskih radnika generalno su i dalje ispod prosjeka zarada na nivou države, a dio njih radi „na crno“ i bez adekvatnih ugovora i njihova prava se nerijetko krše.

„Zbog svega toga najveći izazov u narednom periodu ostaje poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u medijima čemu će SMCG dati svoj puni doprinos“, navodi se u saopštenju.

Iz SMCG su upozorili da veliki problemi ostaju cenzura i samocenzura, razni pritisci na slobodan rad novinara i napadi na njih.

Sve navedeno, kako su dodali, biće i dalje predmet pažnje SMCG.

SMCG, kako su najavili, pokreće novi servis – „Upoznaj svoja prava“ i novi veb sajt organizacije (sindikatmedija.me).

Tim povodom su pozvali članstvo, ali i zainteresovanu javnost, da putem društvenih mreža, mejla ili telefonski postavljaju pitanja njihovim pravnicima.

Odgovore na sva ova pitanja i dileme objavljivaće i na novom veb-sajtu, na kojem će njihovi saradnici objavljivati i tematske članke iz oblasti novinarstva i medija.

SMCG je osnovan 13. aprila 2013. godine u Podgorici kao granski sindikat pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Od tada im je pristupilo oko 600 članova iz više od 20 crnogorskih medija, što čini gotovo polovinu svih zaposlenih u medijskom sektoru u Crnoj Gori, pa su tako najbrojnija medijska organizacija u zemlji.

SMCG je i član najvećih međunarodnih novinarskih organizacija – Evropske federacije novinara (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

To je i prva organizacija u Crnoj Gori koja već godinama vodi najažurniju bazu napada na novinare i medijske radnike, predlaže izmjene zakonodavnog okvira i daje konkretne predloge kako da se poveća njihova zaštita novinara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR