16 °

max 22 ° / min 11 °

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 14°

Četvrtak

16.05.

24° / 16°

Petak

17.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nacionalni centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) na UDG-u posredstvom EuroCC projekta

Društvo

Comments 0

Nacionalni centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) na UDG-u posredstvom EuroCC projekta

Autor: Antena M

  • Viber

Projekat EuroCC - National Competence Centres in the Framework of EuroHPC  ima za cilj uspostavljanje mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice Zajedničkog poduhvata za evropsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) u okviru programa Horizont2020 kako bi se korisnicima pružio portfolio usluga prilagođen odgovarajućim nacionalnim potrebama industrije, naučno-akademske zajednice i javne uprave širom Evrope.

Cilj EuroCC projekta je da osigura visok nivo stručnosti širom Evrope u HPC tehnologijama i srodnim disciplinama kao što su analiza podataka visokih performansi (HPDA) i vještačka inteligencija (AI). Takvo znanje i stručnost ključni su za jačanje tehnološke autonomije i konkurentnosti Evropske unije (EU). U tu svrhu, EuroCC projekat će upostaviti nacionalne centre kompetencija (NCC) u zemljama članicama, koji će biti odgovorni za istraživanje osnovnih HPC, HPDA i AI aktivnosti i nadležnosti u svojim zemljama. Konačno, cilj je HPC učiniti dostupnim različitim korisnicima iz nauke, industrije, javne uprave i društva.

Centri kompetencija će postati centri za koordinaciju nacionalnih inicijativa, olakšavajući korisnicima pristup evropskim HPC mogućnostima u različitim industrijama. Uspostavljanjem mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi, projekat će doprinijeti izgradnji evropskog ekosistema HPC i sprovođenju HPC inicijative Evropske komisije. Svaki od 33 nacionalna centra kompetencija, koji će biti dio mreže EuroCC, će djelovati lokalno kako bi mapirao dostupne HPC kompetencije i identifikovao postojeće nedostatke.

Centri kompetencija će koordinisati HPC stručnost na nacionalnom nivou i olakšati pristup evropskim fondovima za istraživačke i naučne korisnike, javnu upravu, ali i u različitim industrijskim sektorima, pružajući prilagođena rješenja za širok spektar korisnika.

EuroCC projekat se implementira na Univerzitetu Donja Gorica koji se realizuje u okviru programa Horizont 2020 (H2020). Kao dio projekta, Crnogorski nacionalni centar kompetencija (NCC Montenegro) u oblasti računarstva visokih performansi je u procesu uspostavljanja i razvoja na UDG-u.  NCC Montenegro će koordinisati aktivnosti u svim oblastima povezanim s HPC-om na nacionalnom nivou i biće kontakt tačka klijenata iz industrije, nauke, istraživača HPC-a i šire javnosti.

U okviru projekta u narednom periodu će biti organizovan Info dan za sve firme ali i pojednice koji su zaintresovani da saznaju više o mogućnostima korištenja naprednih HPC (High Performance Computing) tehnologija u funkciji unapređenja poslovanja i konkurentnosti.

Svi zaintersovani mogu poslati mail na adresu [email protected]

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR