21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upravni odbor bez predsjednika, u ponedjeljak, mijenja sistematizaciju bira direktoricu!?

Društvo

Comments 0
Institut za ljekove i medicinska sredstva

Upravni odbor bez predsjednika, u ponedjeljak, mijenja sistematizaciju bira direktoricu!?

Autor: Antena M

  • Viber


Upravni odbor Instituta za ljekove i medicinska sredstva sastaće se u ponedjeljak, s namjerom da, prema saznanjima Antene M, promijeni akt o sistematizaciji radnih mjesta i izabere vršioca dužnosti direktora! Tačnije, vršiteljku dužnosti, pošto su zainteresovani subjekti, očigledno, namjerni da po svaku cijenu na čelo Instituta dovedu pravnicu Miru Kontić, koja ne ispunjava zakonske uslove.



Antena M već je pisala o namjeri da se, mimo Zakona o ljekovima, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te Statuta Instituta, na mjesto direktora postavi osoba koja nije zdravstvene struke.

Na tu je nezakonitost u najavi, ali i pozadinu drske kadrovske kombinatorike vrha Vlade ukazivala poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković i poslanik DPS Predrag Bošković.

Tokom avgustovskog odmora kreatori kadrovskih promjena na čelu Instituta za ljekove i medicinska sredstva nijesu sjedjeli skrštenih ruku. Da bi doskočili očiglednim normativnim preprekama (promjenu sistematizacije predlaže direktor, kojega nema već mjesecima, od kad je Milorad Drljević penzionisan, a po važećem na to se mjesto može samo sa diplomom zdravstvenog usmerenja i VII 1 stepenom stručnosti), kolovođe cijele operacije posegle su za, kako saznaje Antena M, tumačenjem istaknute pravnice Jelene Borovinić Bojović!!! Prema našim izvorima iz Ministarstva zdravlja, ministarka je, ipak, dala mišljenje, iako je jedina nadležna institucija u ovakvim situacijama Ustavni sud. 



Zaposleni u Institutu, svjesni osjetljivosti poslova i važnosti te institucije za javno zdravlje, poslali su, uoči sjednice UO, prije mjesec, evropskim i domaćim adresama pismo upozorenja na potencijalne posljedice nezakonitih odluka novog UO i, eventualno, nestručnog rukovođenja IZLJ-om.

Sagovornici Antene M, naime, kategorični su u stavu da onaj ko prekrši jasne zakonske i podzakonske norme, rizikuje krivičnu odgovornost!

Pored toga bili bismo jedini kako u Evropi tako i u zemljama regiona sa osobom takvog obrazovnog profila na mjestu rukovodioca Instituta za ljekove i medicinska sredstva!

Zakazivanje sjednice UO i stavljanje na dnevni red izmjena Pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te izbor vršiteljke dužnosti direktora Instituta, ukazuje da je u igri nešto (i nekom) vrijedno ozbiljnih rizika konfrontiranja sa zakonom.
 Kontaktirali smo predsjednika UO dr Vasilija Đuraškovića, koji nam je kazao da je na odmoru van Crne Gore do kraja avgusta, pa je jasno da se on neće pojaviti na sjednici, u ponedjeljak.

Bez namjere da dovodimo u pitanje vjerodostojnost razloga najavljenog odsustva predsjednika UO, podsjećamo da je dr Đurašković, prema pouzdanim saznanjima Antene M, uoči posljednje sjednice UO, obavijestio ostale članove toga organa da se povlači sa mjesta predsjednika, ali je tu svoju odluku opozvao, navodno, nakon razgovora sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem!?

U svakom slučaju, mnogo je naznaka iz kojih bi se moglo zaključiti da u UO itekako ima onih koji su svjesni koliko je stvar "vruća" i kakve rizike nosi za "izvršioce" političkih naloga iz vrha Vlade.

Članica UO Lidija Čizmović, koju je Vlada naimenovala iz reda zaposlenih(!?) u Institutu, na interesovanje Antene M o sjednici u ponedjeljak, odgovorila je:

"Imajući u vidu da su materijali za sjednice UO povjerljivi u skladu sa zakonom, u ovom momentu isti ne mogu biti podijeljeni sa javnošću. Nakon skidanja oznake tajnosti podataka, Institut će kao i do sada na transparentan način informisati javnost o svim informacijama od značaja za njegovo poslovanje. U ime Upravnog odbora zahvaljujem na razumijevanju i saradnji. Srdačan pozdrav."

Uz dužno poštovanje za uljudan odgovor gospođe Čizmović, imajući u vidu da se ne interesujemo za teme iz djelokruga ANB ili Ministarstva odbrane, nije nam lako razumjeti povjerljivost materijala za sjednicu Upravnog odbora?

A, da li su tajni materijali u fazi izrade bili dostupni premijeru Krivokapiću i(li) njegovim emisarima (uključujući i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića) u ovoj kadrovskoj operaciji, saznaćemo u ponedjeljak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR