24 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekipi TVCG, uz uvrede i kletve, zabranili snimanje u Cetinjskom manastiru

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 28

Ekipi TVCG, uz uvrede i kletve, zabranili snimanje u Cetinjskom manastiru

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ekipi Televizije Crne Gore danas nije dozvoljeno da obavljaju novinarski posao u porti Cetinjskog manastira nakon što im je grupa sveštenika i mladića zabranila da snimaju materijal za dokumentarni film.

Naime, urednici Dokumentarnog programa Tanji Šuković i snimatelju Draganu Tomaševiću prvo svještenici, a zatim i grupa mladića koja je izašla iz manastira, nijesu dozvolili da snimaju materijal za njihovu dokumentarnu emisiju.

Kako Pobjeda saznaje, Šuković i Tomašević su takođe i brutalno izvrijeđani i incident su prijavili Centru bezbjednosti Cetinje.

U krivičnoj prijavi koju je podnio Tomašević navodi da je oko 18 sati sa Tanjom Šuković i kolegom iz TVCG Zoranom Kovačevićem krenuo ka manastiru da bi snimio manastir spolja za potrebe dokumentarne emisije o Petru Zviceru.

"Dolaskom ispred manastira snimao sam desetak minuta i kada sam uočio grupu žena, otprilike njih deset sa transparentnima, koje su dolazile iz pravca Ćipura.

Kada su one prošle kroz kapiju manastira, krenuo sam za njima i stigao ih ispred ulaza sve vrijeme snimanjući ih i tada mi je prišlo svešteno lice koji mi je stavio ruku na objektiv od kamere i tada sam mu rekao: "Skloni ruku, pope".

Isti mi je govorio: "Ne možeš da snimaš, ovdje je zabranjeno snimanje". Primijetio sam da neki ljudi iza mene snimaju mobilnim telefonima.

Tada prilazi i drugo svešteno lice i stavlja ruku na kameru i govori da je zabranjeno snimanje. Ja sam ga pitao je li sa Cetinja, je li iko od njih sa Cetinja. a oni su rekli da nijesu.

Nakon toga je došla koleginica Tatjana Šuković i stala između nas. Tri sveštena lica su me spriječila da snimam i ne znam da li sam sve zabilježio zbog ograničenog trajanje kartice. Navedeni snimak ću naknadno dostaviti. Napominjem, nijesam nosio obilježja RTCG, ali su isti znali da sam radnik TVCG i da nijesu pitali za razlog snimanja", naveo je Tomašević.

Šuković je navela da su snimali manastir za potrebe emisije i da, dok je njen kolega Tomašević to radio, uočila grupu "Bogougodnice" koje su krenule ka manastiru.

Dodala je da je ostala ispred, ali je ušla kada je čula raspravu.

"Kada sam vidjela da je svješteno lice agresivno, stala sam između njega i Dragana sa podignutim rukama da ne bi isti nasrtao na mog kolegu. U jednom momentu sveštenik je digao desnu ruku i lakat primakao pri mom licu govoreći neartikulisano. Pošto sam imala osjećaj da će mu udariti odgovorila sam mu da ne diže ruku na mene, što sam više puta ponovila nakon čega je spustio ruku", navela je Šuković u krivičnoj prijavi.

Dodala je da je isti svještenik nastavio da joj upućuje prijeteći riječi kojih ne može da se sjeti, ali da je to isprovociralo pa ga je upitala: "Da nećeš to da me udariš".

"Onda sam uočila policajca koga sam pitala da li je vidio što su uradili i da želim da prijavim policiji. Policajac mi je odgovorio: "Samo polako", smirivajući situaciju.

Tada smo izašli da zamijenimo karticu u kameri kako bi nastavili da snimamo. Dok je Dragan mijenjao karticu, prišla sam policajcu sa kojim sam već razgovarala. Pored njega je stajalo jedno svješteno lice koje nije bilo ranije tu i kada sam prišla da se obratim policajcu neko NN lice je svješteniku nešto saopštio. Rekla sam da ne moraju da šapuću, da ću se predstaviti da sam Tanja Šuković", navela je Šuković.

Dodaje da je svještenik odgovorio kako "znaju dobro ko je ona i ako postoji persona non grata to je ona".

"Na to sam mu odgovorila da li mu to daje pravo da diže ruku na mene. On je odgovorio: "Ko je dizao ruku na tebe". Na to sam mu kazala da će da prijavi svještenika i pokazala rukom na svešteno lice koje se nalazilo na stepenicama, srednjeg rasta plave kose. Pošto sam pokazala rukom na svešteno lice tada kreću uvrede.

Starije svešteno lice mi je uputilo uvredu. "Lajavice lajava, koja laje na Televiziji Crne Gore. Ovo je Šukovićeva supruga". Dok je krupniji sveštenik rekao: "Znam ko je ona, Tanja Šuković rođena u Peć i izdala je i prodala sve svoje. Ne možeš ti biti Crnogorka iz Andrijevice".

Istima sam odgovorila: "Ja sam za vas persona". Tada je krupniji sveštenik odgovorio: "Nisi ti persona, ti si ništa. Ispraznilo ti se korito đe su ti sipali, izgubila si to, idi na Televiziju Crne Gore pa tamo laj, no nećeš ni tamo još dugo", navela je Šuković u prijavi.

Za to vrijeme se, kako je kazala, okrenula prema grupi policajaca koja se tu nalazila i upitala ih da li čuju što joj govore i kako je vrijeđaju. Navodi i da je kazala da će uvrede prijaviti policiji, ali da su prisutni službenici sve samo posmatrali.

"Pošto sam bila izložena salvi uvreda i osjetila se jako povrijeđeno, sveštenom licu sam isprovocirana rekla: "Vi ste đubrad i ološ". Tada mi je krupnije svešteno lice uputilo kletvu ne mogu tačno da se sjetim redosleda riječi: "Sve će vam ovo sveti Petar Cetinjski vratiti". Nakon toga smo pošli.

Napominjem, da sam se osjetila ugrožena, povrijeđena i iziritirana dok sam obavljala službeni zadatak. Posebno me uznemirila činjenica da sveštena lica iz Crkve Srbije imaju toliko podataka o mom privatnom životu, pa se bojim da imaju i moju privatnu adresu i da znaju za moje, kao i kretanje moje djece i supruga", zaključuje Šuković u prijavi.

Komentari (28)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorac

@Mitar I oni lete u paketu sa popovima. Vakat je . Previše smo bili tolerantni. Viđećete izrodi, kako izgleda kad krenu Cetinjani, Nikšićani i ostali Crnogorci.

Nikola

Čudi me da se Savjet TVCG, Boris Raonić i Marija Tomasevic jos nijesu oglasili saopštenjem podrške popovima Crkve Srbije.