21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Belvederski proglas: Vlast 5. septembra pokazala da Vladom upravlja Srbija, Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke

Društvo

Comments 10

Belvederski proglas: Vlast 5. septembra pokazala da Vladom upravlja Srbija, Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke

Autor: Antena M

  • Viber

Tokom današnjeg protesta na Cetinju građani su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

Proglas sa zahtjevima pročitala je Svetlana Pajović, na Adžića krivini, đe je prošlog vikenda bila barikada prema Budvi.

Prenosimo vam proglas u cjelosti.

Mi, slobodnom voljom okupljeni građani, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljivanja, progon, brutalnu represiju i kršenje Ustavom Crne Gore zagarantovanih prava.

Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskoga sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.

Na očigled međunarodne zajednice, pred očima diplomata NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starce, žene i đecu, u mladiće i đevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom.

Aktuelna vlast propuštila je u Cetinjski manastir gomilu do zuba naoružanih kriminalaca i pripadnika paravojnih jedinica, a na barikade građana poslala bagere da se nemilosrdno obračunaju s onima koji su bili na braniku crnogorske slobode.

Zahvaljujući trezvenosti građana i spremnosti da do kraja očuvaju građansko lice Crne Gore, izbjegnut je pakleni plan aktuelne vlasti da nas, pobornike građanske, sekularne, antifašističke i multikulturne Crne Gore, prikaže kao ekstremiste, teroriste i nacionaliste.

Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva posredstvom premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da dokažu pokornost Aleksandru Vučiću.

Stoga pozivamo:

1. Premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

2. Predstavnike bezbjednosnog sektora da podnesu ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države.

3. Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost.

4. Funkcionere cetinjske Ure, čiji je predśednik partije odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i Crkve Srbije - da podnesu ostavke i pokažu da nijesu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef Abazović sprovodi.

5. Međunarodnu zajednicu da se nepristrasno i jasno uključi u odbranu građanskih prava svih građane ove zemlje koji ne prihvataju radikalnu i šovinističku ideologiju Srpskoga sveta, te izvrši pritisak na aktuelnu vlast koja ovu zemlju iz Evrope vodi u podzemlje Vučićevog Srpskoga sveta.

Mirno i civilizovano ukazivali smo na probleme ovoga društva, na politički revanšizam vlasti, na obespravljenost. Naše poruke jasno su se čule 5. septembra, kao i danas. I nećemo stati dok od Crne Gore ne napravimo zemlju kojom će vladati mir, demokratija, tolerancija i suživot.

Pozivamo sve organizacije i pojedince građanske profilacije u Crnoj Gori da podrže ovaj Proglas, tako što će svako pojedinačno, konkretnim aktivnostima obezbijediti da se danas saopšteni zahtijevi ispune do kraja!

Belveder nije pao! Neće ni Crna Gora!


Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Ters

Sloboda Balkana se sada brani na Belvederu! Pozdrav iz Sarajeva

Veljo

@zoran sta si ti zemljace imao iz matematike? Nesto ti brojanje slabo ide ..:)

zoran

Upravo u svakom gradu. Na Cetinju danas preko 30000, sljedeca mora biti Podgorica, pa Niksic, pa redom