12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnivačica Dveri zvanično direktorka Filmskog centra: Udruženje filmskih radnika- Zabrinuti smo i neprijatno iznenađeni

Izvor: Blic - Aleksandra Mandarić Božović

Društvo

Comments 15

Osnivačica Dveri zvanično direktorka Filmskog centra: Udruženje filmskih radnika- Zabrinuti smo i neprijatno iznenađeni

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore naimenovala Aleksandru Božović za direktoricu JU Filmski centar Crne Gore, a sa te funkcije razriješila Sehada Čekića.

Kako se navodi u Rješenju o imenovanju, Božović je diplomirani menadžer u kulturi i umjetnosti.

Predlog za imenovanje Božović podnijelo je Ministarstvo prosvjete, nauke kulture i sporta.

"U obrazloženju predloga je navedeno: da je članom 47 stav 1 Zakona o kulturi propisano da direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje Vlada na predlog Ministarstva, a stavom 2 istog člana propisano je da se za direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi; da je članom 7 Odluke o osnivanju Javne ustanove Filmski centar Crne Gore propisano da Filmskim centrom rukovodi direktor koga imenuje i razrješava Vlada u skladu sa zakonom; da predlog za imenovanje Aleksandre Božović za direktoricu JU Filmski centar Crne Gore u potpunosti korespondira sa propisanim zakonskim rješenjima, a uzimajući u obzir da se radi o afirmisanom stvaraocu i stručnjaku u oblasti kulture, odnosno kinematografije", navodi se u Vladinom Rješenju.

Navodi se i da protiv rješenja žalba nije dopuštena, već da se može tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore u roku od 20 dana od dana prijema rješenja.

 Nova direktorica Filmskog centra Crne Gore je i osnivačica stranke Dveri. 

Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore izrazili su zabrinutost „povodom vijesti da postoji mogućnost da će na poziciju direktora Filmskog centra doći neko ko ne poznaje dovoljno kontekst filmske produkcije u Crnoj Gori, i čija radna biografija ne ukazuje na stručnost i iskustvo koji bi zaslužili najodgovorniju poziciju crnogorskog filma.“

"Neprijatno smo iznenađeni što kao strukovno Udruženje nismo konsultovani oko izbora ovako važne pozicije, pogotovo jer smo ka MPKNS bili više nego otvoreni i spremni za konstruktivnu saradnju, sa čime smo Ministarstvo prethodno i upoznali. Naposljetku, postavlja se pitanje zbog čega zamjena za gospodina Čekića nije mogla da dođe iz samog Filmskog centra, od izuzetno stručnih ljudi koji su u tom timu, i koji su dio uspjeha crnogorske kinematografije, te koji bi najlakše mogli da savladaju tranziciju koja nastaje sa odlaskom direktora", saopšteno je iz Udruženja.

Mandarić-Božović je bila na listi Dveri za parlamentarne izbore u Srbiji. Poslije otcjepljenja novosadske frakcije Dveri i osnivanja Treće Srbije, potpisnica je manifesta ove političke partije. Radila je i kao savjetnica u Kulturnom centru u Novom Sadu, a na IMDB-u se navodi i da je producirala dva filma – „U sosu“ i „Hotel Jugoslavija“.

Članovi Udruženja producenata i reditelja izrazili su juče veliku zahvalnost Čekiću, koji je vodio Filmski centar u prethodne četiri godine, zbog izuzetnih rezultata koji su postignuti. Tokom samo jednog mandata, kako se ističe u saopštenju, Čekić je uspostavio instituciju i sistem koji omogućava ravnomjeran razvoj filmske djelatnosti u Crnoj Gori.

Filmski centar je postao institucija od povjerenja i ugleda u čitavoj Evropi, što se ogleda u količini podrške koju su crnogorski projekti dobili i od regionalnih i od evropskih fondova. Takvi rezultati su prije samo nekoliko godina bili nezamislivi. 

Crnogorski film je, kako se ističe u saopštenju, zahvaljujući Filmskom centru integrisan u sve one programe i evropske platforme kojima su filmski radnici godinama stremili.

Iz Udruženja dodaju da žale što „Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije zadržalo Čekića na toj poziciji, jer je putanja i razvoj koji je Filmski centar projektovao dugoročan, i bila bi ogromna šteta da se razvoj kinematografije ne nastavi istom dinamikom i kvalitetom.“

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Katalonka

Sremota,čemer i jad,razvedri mi više moje domovine.Oće li neki zemljotres il oluja?

Baka

Naravno da joj smeta . Bio , Bosnjak , Crnogorac , Hrvat , Albanac .... Ako nije Srbin nema niko sanse . Skoro sve nesrbe su sklonili sa bilo kakvog mjesta . I duboko i široko .

Abrum

Ako nema crnogorsko drzavljanstvo minimum 5 godina, po zakonu nema pravo biti na rukovodecem mjestu. Tako, malo ispitajte da li doticna ispunjava uslove za postavljenje?