15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović na sastanku NATO Vojnog komiteta u Atini

Društvo

Comments 0

Đurović na sastanku NATO Vojnog komiteta u Atini

Autor: Antena M

  • Viber

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvovao je na sastanku NATO Vojnog komiteta na nivou načelnika Generalštabova, koji je realizovan u periodu od 17. do 19. septembra, u Atini, Grčka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Vojska Crne Gore ostaje posvećen i kredibilan partner. U narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo harmonizaciji planova odbrane Crne Gore sa planovima Alijanse, u čijem je cilju planirano dalje unapređenje kadrovskih potencijala kroz obuku i osposobljavanje", istakao je general Đurović tokom obraćanja na konferenciji.

Na sastanku je razgovarano o operacijama, misijama i aktivnostima Alijanse, pri čemu je bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Iraku, a posebno o doprinosima misija KFOR i NMI.

Načelnici Generalštabova su diskutovali o situaciji u Avganistanu, evakuaciji ugroženih državljana te zemlje i analizirali naučene lekcije, stečene kroz NATO misije ISAF i „Odlučna podrška“.

Učesnici sastanka su razmatrali modele razvoja Alijanse u budućnosti, jačanja otpornosti zemalja članica na moderne izazove, kao i razvoja spremnosti nacionalnih snaga i njihove raspoloživosti za NATO operacije i aktivnosti.

Tokom konferencije organizovani su i bilateralni susreti sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije, generalom Encom Većiarelijem i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, generalom Nikom Karterom. Ovom prilikom razgovarano je o unapređenju saradnje između mornarica, zajedničkim aktivnostima u međunarodnim misijama i operacijama, kao i daljoj izgradnji kapaciteta jedinica Vojske Crne Gore, posebno u oblasti inžinjerije i specijalnih snaga.

Sastanku Vojnog komiteta prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi - SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni saveznički komandant za transformaciju - SACT).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR