15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo pisac-dramaturg Božo Mijuškov Šibalić

Društvo

Comments 5

Preminuo pisac-dramaturg Božo Mijuškov Šibalić

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

U Podgorici je preminuo Božo Mijuškov Šibalić, pisac-diplomirani dramaturg.

U profesionalnoj karijeri ostaće upamćene njegove televizijske serije za đecu u produkciji TV Beograd, "Poštar Aca" i "Knjiga je da se čita" Poseban pozorišno- televizijski spektakl "Ekolokologija" u produkciji Sava Centra iz Beograda i Jugoslovenske Radio Televizije (JRTa), ostaće zapamćen u međunarodnim okvirima. Pozorišne predstave, koje je kao autor potpisivao "Srećna nova sestra" i "Rodilo se valja ga ljuljati", bile su na repertoaru pozorišta "Boško Buha" i pozorišta "Duško Radović".

Svoju karijeru pisca započeo je 1984. godine, kao student treće godine rudarsko geološkog fakulteta. Na javni oglas Radio Beograda za radio dramu poslao je anonimno pod šifrom svoju prvu radio dramu "Zelenjavo z ribo" koja je dobila prvu nagradu. Realizovana je iste godine u režiji Vide Ognjenović i tada je preimenovana u "Martinik".

Sarađivao je na filmski i TV projektima sa rediteljima Brankom Baletićem, Aleksandrom Gavrilovićem, Milanom Karadžićem, Goranom Bulajićem i mnogim drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije. U okviru medjunarodnog "Kotorskog festivala pozorišta za djecu" bio selektor pozorišnih predstava tri godine.

Božo potiče iz poznate durmitorske porodice. Rodio se 24. juna 1961. u Beogradu. U mladosti bavio se sportom džudoom, aikidom, hokejom, a najzapaženije rezultate ostvarivao je u streljaštvu vazdušnom puškom i malokalibarskim pištoljem. Bio je zaljubljenik u Durmitor i jedan od entuzijasta na njegovom obilježavanju planinarskih staza, koje je predvodio Branko Cerović. U zrelim godinama pasionirano se bavio paraglajdingom i to upravo na Durmitoru. Jedan je od prvih letača koji je doneo taj ekstremni sport.

Njegova ličnost i djelovanje možda će ostati više upamćeni po pasioniranom i strastvenom zalaganju u borbi za bolje odnose među ljudima, bolju budućnost, bolje ljude. U tome je prednjačio kao Veliki Majstor Velike Lože Crne Gore. Njegovo učešće na medjunarodnim konferencijama bilo je uvijek zapaženo. Po britkosti iskazane misli, po uvjerenju pravednosti principa za koje se zalaže, inteligentnom duhovitošću kojom su njegova izlaganja bila uvek začinjena.

Iako rođen, odrastao i školovan u Beogradu, pojam Crne Gore za njega je bio neprikosnoven. Pod teretom društvene destrukcije i nerazumom političkih odnosa prije više od deset godina odlučio je da nastavi svoj život u jedinoj njemu prihvatljivoj Crnoj Gori, građanskoj, demokratskoj, sekularnoj i antifašističkoj.

Kremacija tijela Boža Šibalića obaviće se obaviti u Beogradu, a polaganje urne na Žabljaku.

Božo je imao suprugu Bobu, ćeku Milenu i sina Mijuška. 

 
 
 
 
 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mustafa Preševa

Tek sada posle godinu i više dana saznajem da je preminuo. Družiki smo se na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, bio je karizmatičan i čestit čovek. Jednom mi je pomogao oko scenarija a jednom me sportski pretukao u sparingu. Slava ti Božo, bio si pun pozitivne energije koju si delio s drugima.

Zovem se

Izuzetan čovjek koji se zalagao za bolji svijet. Mogao je još puno toga dati i puno ljudi oplemeniti. Slava Mu!

Niksic

Laka mu zemlja i počivaj u voljenoj zemlji Crnogorskoj!