10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
(Sa)veznik sopstvene alijanse

Društvo

Comments 6

(Sa)veznik sopstvene alijanse

Kao što pozivom jednog of šor advokata možeš dobiti sve balkanske tajkune, tako pozivom na Studentsku, na 513687, možete dobiti i Aminu i Borisa i Milana i GA i GA I ŠPS i IYHR

Autor: Antena M

  • Viber
Naravoučenije za one koji se drznu da prate trag ovoga umrežavanja... "I bićeš degradiran, smijenjen, mobingovan, kandidat za tehnološki višak, za manjak u plati... jer ovo su raonikijska vremena"

Petar Pesterović (ili "Petar Pesterović") poslao je na adresu više crnogorskih glasila još jedan intrigantan sadržaj posvećen kompletiranju slike o aktuelnom generalnom direktoru Javnog servisa. Tema, zapravo, nije nova jer je ozbiljna sumnja u flagrantan konflikt interesa i nedozvoljenu povezanost Borisa Raonića sa nizom lica koja sada egzistiraju u Savjetu RTCG, ali i u, npr. Savjetu Agencije za elektronske medije (AEM) već i više puta javno saopštavana. Pesterović se, međutim, ozbiljno potrudio da postavi slagalicu koja bi mogla da bude zanimljiva građanima, a morala da zainteresuje i nadležne institucije.

Mejl koji je dobila i Antena M počinje ironičnim pitanjem-konstatacijom: "Kako Boris Raonić želi da spriječi, po njegovim riječima, haos u RTCG najbolje se vidi iz sljedeće organizacione šeme". I polazi od dosad rijetko pominjane Raonićeve funkcije direktora Škole političkih studija.

(Spisak osoba koje su prošle tečaj u organizaciji prvog čovjeka Javnog servisa, a koje se danas nalaze na bitnim položajima, prema kratkom istraživanju Antene M, širi je značajno od ovoga koji navodi Pesterović, ograničavajući se na mrežu ispletenu u medijskoj sferi.)

"Na sajtu RTCG u biografiji generalnog direktora Borisa Raonića piše da je direktor Škole političkih studija. Surfovanjem se dolazi do sajta ŠPS kao jednog od modula aktivnosti Građanske alijanse.( http://www.gamn.org/#1557160196153-7c72ee03-eae9

U Savjetu ŠPS ( http://www.sps.gamn.org/tim-skole/) je Bojan Baća, član Savjeta RTCG, a uposleni, kao direktor škole slovi Boris Raonić. Finansijski KOORDINATOR ŠPS je Edita Hasanaga Čobaj. Ona je istovremeno i izvršni direktor Građanske alijanse, tako da je tu Boris direktor svojoj direktorici.

Predsjednik Upravnog odbora GA je Milan Radović koji je član Savjeta Agencije za elektronske medije.  Tu on direktno kontroliše rad elektronskih medija u Crnoj Gori, među njima i RTCG i Borisa Raonića, koji ga je dok je bio u Građanskoj alijansi kandidovao u dva mandata za člana Savjeta RTCG. Tamo je Radović reformski zdušno stao iza smjene Andrijane Kadije i Vladana Mićunovića."

Pesterović ukazuje na neobičnu strukturu Građanske alijanse po njenom Statutu i da je nastala ujedinjenjem Inicijative mladih za ljudska prava i NVO 35 mm. 

"STATUT FONDACIJE GRAĐANSKA ALIJANSA

Gradanska alijansa (u daljem tekstu GA) je nevladina neprofitna fondacija osnovana Odlukom o osnivanju GA od 01.06.2011. godine

 Osniva6i Fondacjje su: NV0 lnicijtiva mladih za ljudska prava, sa sjedistem u Podgorici i upisana u Registar nevladinih udruženja 23.08.2006.godine, pod rednim brojem 3640 i

NVO „35 mm", sa sjedistem u Podgorici i upisana u Registar nevladinih udruzenja 28.02.2007. godine, pod rednim brojem 3867

"Vidjevši da je ovo krivo srastanje neodrživo na dugi rok, te da ga ne može razriješiti ni Robin Hud, "35 mm" istupaju iz ove koalicije 2019 godine ( sudeći po sajtu NVO 35 mm)"- piše Pesterović.

U nastavku, on prikazuje personalnu "ušivenost" zaposlenika u Raonićevoj NVO i organima i tijelima Javnog servisa i regulatornih agencija! 

"Tako je sada Građanska alijansa u stvari Inicijativa mladih za ljudska prava. Tj. samo je Amina Murić član Inicijative mladih za ljudska prava koja nije i zvanično na sajtu zaposlenih Građanske alijanse. Ali, u jubilarnom izdanju povodom 10 godina rada GA Amina Murić se pominje kao draga koleginica i članica Savjeta RTCG (na strani 21).

Konačno i veoma važno, bar za inspiraciju zaposlenim u Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) je da su i danas Bojan Baća i Amina Murić članovi Savjeta RTCG!

Da podsjetimo, čišćenje NVO biografije i pripreme za generalno direktorstvo Borisa Raonića počelo je tako što je Boris Raonić dao sebi ostavku u GA, Bojan Baća je napuštio Savjet GA, a Amina Murić je malo, od 1. januara 2021, otišla do Inicijative mladih za ljudska prava (https://www.yihr.me/index.php/yihr-tim/) đe ima apsolutnu samostalnost dok joj se ne pridruže ostali članovi Inicijative mladih za ljudska prava koji sjede i u Građanskoj alijansi.

Pesterović ne odustaje od filovanja ironijom ove kadrovske vrteške, (što i nije loše za zdravlje čitalaca, naročito onih sklonih vertigu) pa priznaje da bi zaplet što ga je stavio na "papir" mogao da liči na šale pitalice, u kojima bi defokusiran čitalac mogao zaključiti da je "Boris Raonić sam sebi domar, a Bojan Baća predsjednik kućnog Savjeta male grupe organizovanih, ali uticajnih i dobro smještenih i plaćenih prijatelja koji žarko žele da se poglavlja 23 i 24 ovjenčaju njihovim imenima".

No, sad već cinično, Pesterović primjećuje da sam uvid u grantonosne prinose pomenutih NVO subjekata (i njihovih čimbenika) pokazuje da je posrijedi ozbiljno osmišljen, utegnut i unosan sistem. Jedina mana mu je...

"Ako sve ove DUBIOZNE I BIZARNE  relacije koje prosto vrište na povezana lica i konflikt interesa stavimo u ravan egzaktnih činjenica i nekoliko članova Zakona o sprečavanju korupcije, stvari izgledaju ovako.

Boris Raonić, generalni direktor RTCG, do 13. avgusta 2021.  član Savjeta Agencije za elektronske medije (mada njegova ostavka nikada nije stigla u Skupštinu Crne Gore), neposredno sarađuje sa Milanom Radovićem, članom Savjeta Agencije za elektronske medije, a do skora članom Savjeta RTCG!

A u Zakonu o sprečavanju korupcije piše

Ograničenja po prestanku javne funkcije

Član 15

Javni funkcioner ne može, u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije, da:

1) pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju nastupa kao predstavnik ili punomoćnik pravnog lica, preduzetnika ili međunarodne ili druge organizacije koji sa tim organom vlasti imaju ili uspostavljaju ugovorni, odnosno poslovni odnos;

2) zasnuje radni odnos, odnosno uspostavi poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koji, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju, ostvaruju korist;

3) zastupa pravno ili fizičko lice pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju u predmetu u kojem je kao javni funkcioner učestvovao u donošenju odluke;

4) obavlja poslove upravljanja ili revizije u pravnom licu u kojem su, najmanje jednu godinu prije prestanka javne funkcije, njegove dužnosti bile povezane sa supervizorskim ili kontrolnim poslovima;

5) stupi u ugovorni odnos ili drugi oblik poslovne saradnje sa organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju;

6) upotrijebi, radi sticanja koristi za sebe ili drugog ili radi nanošenja štete drugom, znanja i obavještenja do kojih je došao u vršenju javne funkcije, osim ako su ta znanja i obavještenja dostupna javnosti.

Dakle, konstatuje Pesterović očigledno, "nesumnjiv je poslovni, tj. ugovorni odnos izmedju RTCG i AEM u kojem, po logici i zakonu, Boris Raonić i Milan Radović ne mogu učestvovati. Barem sljedeće dvije godine. Ukoliko ASK pažljivo čita Zakon"!

Na kraju, Pesterović, izvodi pravu malu bravuru, nudeći zajedničku adresu i telefonski broj kao ultimativni dokaz uvezanosti osoba koje je pominjao kao primjer odnosa u kojima jedni drugima dođu sve. 

"I tako, kao što pozivom na jednog of šor advokata možeš dobiti sve balkanske tajkune, pozivom na Studentsku, na 513687, možete  dobiti I AMINU I BORISA I MILANA  I GA I ŠPS I IYHR.

     YIHR Podgorica
Adresa: Studentska 21/a, lamela 9, 81000 Podgorica, Montenegro
Tel/fax: +382 20 513 687

  KONTAKT GRADJANSKE ALIJANSE
Studentska ulica, br. 21/a 81000 Podgorica, Crna Gora
+382 20 513 687
 

A, za sam kraj, Pesterović navodi citat u koji staje sva iščašenost vremena sadašnjeg, ogledana u ne raskoraku, nego savršenoj "špagi" između riječi i djela grantopreža kojima je građanski aktivizam bio samo odskočna daska do vrhunski plaćenih položaja koji daju moć.

"O NAMA

Nakon godina ratova i raspada bivše države, tranzicione promjene javne uprave i pravosudnog sistema često su povezane sa komplikovanim neefikasnim procedurama, nedostatkom transparentnosti i odgovornosti prema običnim građanima kao primarnim korisnicima njihovih usluga. Skoro cijelu deceniju, naši aktivisti podržavaju građane u borbi za građanska i ljudska prava, pomažući im u prevazilaženju problema slabe institucionalne saradnje i neodgovarajućeg tumačenja pravnih normi, kao i sporosti i nedostatka odgovornosti pojedinih državnih službenika."

Ne izostaje ni naravoučenije za one koji se drznu da prate trag ovoga umrežavanja... "I bićeš degradiran, smijenjen, mobingovan, kandidat za tehnološki višak, za manjak u plati... jer ovo su raonikijska vremena", zaključuje lalićevski Pesterović!

(Ili "Pesterović"?)

Društvo

Čija je ničija kuća Raonića?

25.03.2022. 07:00

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bobi

Povecao je platu dr Drljevicu koji j doktorirao tako sto je prepisao i ekavizirao dokumenta crnogorskih publikacija i institucija. Alfa doktor

Pivljanin

Neću ništa novo reći o nepomeniku što već drugi nijesu rekli ,nadam se a nada poslednja umire da će jednog dana kada Crna Gora postane pravna država,Raonić i svi njegovi saradnici odgovarati pred sudom i biti propisno osuđeni i kažnjeni .

Djoko Orlandic

Ovakvo nepismeno zlo ne postoji ni na vasarskim radio stanicama. Sto se moglo ocekivati od takve osobe no da unisti sve cak i ono sto se ni teorijski ne moze devastirati.