9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Petar Knežević i dalje komanduje jednom jedinicom u PTJ

Izvor: Stevo Vasiljević, Pobjeda

Društvo

Comments 3

Petar Knežević i dalje komanduje jednom jedinicom u PTJ

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pomoćnik komandanta Protivterorističke jedinice i jedan od komandanata policijskog nasilja nad građankama i građanima na Cetinju 5. septembra prošle godine, koje je nazvao „bagrom“, Petar Knežević još je na toj funkciji, jer u Upravi policije čekaju odluku Unutrašnje kontrole MUP-a ili Specijalnog tužilaštva u slučaju snimaka koji su se pojavili i koji ukazuju na njegovu moguću povezanost sa kriminalnim grupama u našoj zemlji.

Izvori Pobjede iz Uprave policije objašnjavaju da će odluka o Kneževićevom statusu biti donešena kada se „izjasni jedan od dva organa pred kojima je pokrenut postupak“.

Petar Knežević odbio je, prilikom saslušanja pred Unutrašnjom kontrolom, da se podvrgne poligrafskom testiranju.

Kako objašnjavaju izvori Pobjede, ova metoda testiranja je dobrovoljna, osim u slučajevima „policijskih službenika koji rade u predmetima iz oblasti organizovanog kriminala“, tako da Knežević nije bio u obavezi da prihvati poligraf.

- Koliko je njegov postupak u skladu sa etikom, drugo je pitanje – dodaje naš izvor.

Pobjedi je ranije saopšteno iz Uprave policije da će se u zavisnosti od ishoda istražnih radnji „sprovesti dalji i odgovarajući postupci propisani Zakonom u odnosu na odgovornost policijskog službenika“, a što, kako su nam rekli, „uključuje i posljedice u odnosu na rasporedno rješenje“.

POŠTA

Nepoznati pošiljalac 30. aprila dostavio je elektronskom poštom, građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću tri audio zapisa od kojih jedan svjedoči o saradnji policije sa kriminalcima, odnosno ukazuje na činjenicu da je Knežević komandovao kriminalnim grupama iz više crnogorskih gradova. Na jednom snimku Knežević građanke i građane okupljene na Cetinju nazvao je bagrom.

Anonimni pošiljalac napisao je da je „snimak br.1 koji govori o vezi Kneževića sa krim grupama snimljen u njegovom kabinetu, 7. septembra 2021, dan nakon zloupotrebe položaja i izdaje na Cetinju“.

- …Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon – govori, pored ostalog, osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

Kaže i kako su mu ti kriminalci govorili: „Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, 'oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“.

Preostala dva snimka, kako je naveo anonimni pošiljalac, nastala su „nekoliko dana kasnije, u jednom restoranu u kojem je Knežević bio sa najbližim saradnicima i svojim pulenima“.

- Naša svijest, našeg naroda je da smo mi, znači, grešni tu. Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili – čuje se, pored ostalog, na jednom od snimaka.

Knežević je prošle sedmice dao izjavu i u Specijalnom tužilaštvu, u svojstvu građanina, kao i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije.

Angažovao je i advokata - Dražena Medojevića koji je potvrdio Pobjedi da se njegov klijent branio navodima da snimci nijesu autentični i istiniti, te da su montirani kako bi on bio kompromitovan.

Izjavu Specijalnom tužilaštvu prošle sedmice dao je i Aleksandar Saša Zeković, takođe u svojstvu građanina, koji ih je tada upoznao sa „saznanjima da se u PTJ sprovode određene istrage, intervencije i pritisci zbog snimaka“.

AKCIJA

Knežević je poslije brutalnog policijskog nasilja na Cetinju 5. septembra prošle godine, uz glavnokomandujućeg akcijom – pomoćnika direktora Uprave policije Miloša Rakonjca postao zvijezda i heroj „srpskog svijeta“. Posebno oduševljenje tog dijala javnosti Knežević je izazvao zbog toga što je u jednom trenutku, ispred Cetinjskog manastira, spuštio oružje i prekrstio se, a da se radi o „biranom srpskom junaku“ po medijima „srpskog svijeta“ poslužila je i činjenica da je bio na Košarama kao pripadnik 63. padobranske jedinice…

Rakonjac i Knežević, sudeći prema raspoloživim informacijama, sve vrijeme priprema za obezbjeđivanje ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra prošle godine, spremali su alternativni plan, mimo znanja direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Kako smo pisali, njih dvojicu, tadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću preporučili su lideri prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta – Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su ih predstavili kao svoje pouzdane ljude u policiji. Krivokapić je oko dva sata iza ponoći, poslije susreta sa ovom dvojicom, preuzeo komandu akcijom na Cetinju i komandni lanac na terenu prepuštio Rakonjcu i Kneževiću, koje je kasnije i odlikovao.

U odbranu Kneževića žestoko je stao prosrpski politički blok, a ovu aferu najradije bi „kovertirao“ i aktuelni premijer Dritan Abazović, koji je u vrijeme cetinjskih događaja bio potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti. I sam je izjavljivao da su okupljeni demonstranti teroristi i ekstremisti…

Osim činjenice da o građanskim protestima na Cetinju dijeli isti stav sa Kneževićem, novi premijer više je zabrinut da mu ovaj slučaj „ne otme slavu“ afera koje su pokrenute odmah pošto je on stupio na dužnost – prije svih – hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Slučaj Knežević preuzelo je Specijalno tužilaštvo kojim sada rukovode kadrovi za koje je lobirala Abazovićeva Ura i javnost će uskoro znati da li su podlegli premijerovim javnim pritiskom da snimci koji su se pojavili nijesu nešto čime „ozbiljna država treba da se bavi“?!

Pobjeda je mjesecima upozoravala da su u pripremu ustoličenja Mićovića bili uključeni kriminalci, kao i brojne ekstremističke skupine okupljene oko prosrpskih udruženja. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

zordan

Interesantno je da se dps ne oglasava mnogo povodom ovog skandala , a trebalo bi da podnese krivicne prijave protiv svih koji su ucestvovali i naredili zvjersko trovanje gradjana Cetinja , bacajuci sok bombe i suzavac cak i u kuce i njihova dvorista .Proces. pod hitno protiv svih iz war sobe u noci 4 ,5 sept . Smrt fasizmu !!!

Ivo

Kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovjestvom !

daka

DPS trgovine na stetu CG se nastavljaju...