22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe

Društvo

Comments 2

Tim Univerziteta Crne Gore dobio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe

Autor: Antena M

  • Viber

Povećanje istraživačkih i inovacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore, u oblasti podvodnih senzorskih mreža, biće omogućeno kroz realizaciju projekta "Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže"(MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks- MONUSEN), koji finansira Evropska unija, saopšteno je iz UCG.

Senzorske mreže se koriste za prikupljanje okeanografskih podataka, praćenje zagađenja, istraživanje prirodnih podmorskih resursa, prevenciju katastrofa, navigaciju i nadzor. Projekat MONUSEN će, u naučnom dijelu, omogućiti primjenu modernih tehnologija poput blokčejna (blockchain), tehnika automatskog upravljanja i mašinskog učenja za unapređenje sigurnosnih, komunikacionih i upravljačkih aspekata podvodnih senzorskih mreža.

MONUSEN projekat će se realizovati u saradnji sa tri vodeće istraživačke institucije u Evropskoj uniji: Sveučilištem u Zagrebu - Fakultetom za elektrotehniku i računarstvo, Univerzitetom Newcastle Upon Tyne i Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije, objasnili su.

Projekat je dobio tim Univerziteta Crne Gore koji je aplicirao na  konkursu za finansiranje Twinning projekata na području Zapadnog Balkana. Konkurs je raspisan u okviru programa Horizont Evropa tj. u ključnom programu Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija u periodu od 2021 do 2027.

Budžet projekta iznosi 1.443.196€, od čega će Evropska unija finansirati 1.131.346€. Budžet projektnog tima sa Univerziteta Crne Gore iznosi 464.093€ i u cjelosti će biti finansiran od Evropske unije.

Projektom rukovodi Igor Radusinović, a ostali članovi projektnog tima UCG su Slavica Tomović, Vanja Asanović, Žarko Zečević, Ana Jovanović, Vesna Rubežić, Luka Lazović i Luka Martinović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bojan

Srdjan Stankovic je bivsi ambasador. U svemu je bivsi izuzev u licnim zahtjevima i potrebama

Sonja

Cudo nijesu projekat dobili Irena Orovic i Srdjan Stankovic. Oni se po cijeli dan bave tudjim poslom i svojim interesima