16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnog PEN-a: Osuđuju odluku o izručenju Asanža u SAD

Društvo

Comments 0

Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnog PEN-a: Osuđuju odluku o izručenju Asanža u SAD

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnoga PEN-a kojom se osuđuje odluka ministarke unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da odobri izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u SAD.

"Najoštrije osuđujemo odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje osnivača Vikiliksa i izdavača Džulijana Asanža u SAD, gdje mu prijeti do 175 godina zatvora zbog njegove uloge u pribavljanju i objavljivanju povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

PEN organizacije su više puta naglasile da tužilašto u slučaju Asanža izaziva duboku zabrinutost u pogledu slobode medija.

Pozivanje na Zakon o špijunaži za prakse koje uključuju primanje i objavljivanje povjerljivih informacija šalje opasan signal novinarima i izdavačima širom svijeta. Želja države da stvari ostanu u tajnosti ne poništava automatski pravo javnosti da zna, posebno tamo gdje postoje jaki dokazi o kršenju ljudskih prava ili korupciji", navodi se u inicijativi.

Oni navode da je odluka ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje Džulijana Asanža u suprotnosti sa iskazanom posvećenošću Velike Britanije zaštiti slobode medija na globalnom nivou.

"Još jednom pozivamo američke vlasti da ponište sve optužbe protiv Džulijana Asanža. Zakoni o špijunaži ne bi trebalo da se koristi protiv novinara i izdavača zbog otkrivanja informacija od javnog interesa", navodi se u inicijativi.

Inicijativu je potpisalo još devetnaest PEN organizacija.

Podsjetimo, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Asanž se traži u SAD po 18 krivičnih prijava nakon što je Vikiliks objavio hiljade poverljivih dosijea i diplomatskih depeša 2010. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna do 175 godina zatvora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR