15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izazovi akademske čestitosti da se rješavaju izvan zakonodavnog i institucionalnog okvira, moraju se riješiti i osnovni uzroci

Društvo

Comments 0

Izazovi akademske čestitosti da se rješavaju izvan zakonodavnog i institucionalnog okvira, moraju se riješiti i osnovni uzroci

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Potpuno sprovođenje nephodnih mjera za zaštitu od narušavanja akademskog integriteta, kao što su plagijarizam ili akademsko nepoštenje, uvijek treba da bude u fokusu akademske zajednice, dok bi rješavanje pitanja integriteta trebalo da prevaziđe zakonodavne i institucionalne okvire,  sa nastojanjem da se riješe osnovni uzroci takvog ponašanja. Ovo je bila jedna od poruka sa konferencije „Najnoviji izazovi očuvanja akademske čestitosti“ koja je održana u Herceg Novom, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“.

Neda Ojdanić, direktorica Direktorata za tercijarno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Crne Gore na početku svog izlaganja je istakla da su principi akademskog integriteta fundamentalni za funkcionisanje i rad akademske zajednice i cjelokupnog akademskog okruženja.

„To je prepoznato u Strategiji razvoja visokog obrazovanja 2022-2026, koja je u završnoj fazi pripreme. Prema Strategiji, potpuna primjena potrebnih mjera za zaštitu od narušavanja akademskog integriteta treba da bude stalno u fokusu akademske zajednice“, rekla je Ojdanić. „Nacionalna politika obezbjeđivanja akademskog integriteta ne podrazumijeva samo da se prati pojava i priroda slučajeva akademskog nedoličnog ponašanja i da se preduzimaju mjere za sankcionisanje takvog ponašanja, već mora imati za cilj rješavanje osnovnih uzroka takvog ponašanja. Vodeći se principima Zakona o akademskom integritetu, Ministarstvo prosvjete će nastaviti rad na usaglašavanju sa EU politikom i dobrom evropskom praksom u ovoj oblasti“, kazala je Ojdanić.

Evgenia Jakumopulu, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, kazala je da sprečavanje neetičkog ponašanja zahtijeva regulatorne i institucionalne reforme.

„Ove reforme su se dogodile u Crnoj Gori nedavnim usvajanjem Zakona o akademskom integritetu. Visokoškolske institucije su takođe preduzele korake u promovisanju i očuvanju akademskog integriteta. Međutim, bilo bi pogrešno misliti da se neakademsko ponašanje može riješiti 'autokratskom formulom' novih propisa. Zakon uvijek mora da prati promjenu stava javnosti, a ne obrnuto, tako da rješavanje pitanja integriteta treba da prevaziđe zakonodavni i institucionalni okvir“, poručila je Jakumopulu.

Vesna Atanasova, programska menadžerka u Odsjeku za obrazovanje Savjeta Evrope kazala je da su vlasti u Crnoj Gori usvojile Zakon i prepoznale akademski integritet kao jedan od najvećih izazova i za akademsku zajednicu i za društvo u procesu reforme visokog obrazovanja. 

„Iz perspektive Savjeta Evrope, važno je razumjeti da je akademski integritet ključni dio slagalice kvaliteta obrazovanja – to je jasno definisano i kroz preporuke Komiteta ministara Savjeta Evrope vladama u kojima se precizira da korupcija u obrazovanju predstavlja kršenje osnovnog principa jednakih prava, te da kvalitetno obrazovanje mora biti oslobođeno korupcije. Komitet ministara je u svojoj Preporuci sugerisao da antikorupcijske mjere treba da obuhvate cijelu zajednicu u kojoj bi se korupcija smatrala neprihvatljivom u svakoj oblasti. Po tom pitanju, Komitet ministara će 13. jula usvojiti Preporuke o prevarama u obrazovanju, koje će postaviti nove standarde Savjeta Evrope u oblasti akademskog integriteta“, zaključila je Atanasova.

Dvodnevna konferencija okuplja oko 60 učesnika i učesnica iz Crne Gore, uglavnom članove i članice akademske zajednice i predstavnike/ce nadležnih državnih organa. Organizuje se u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“, kao dio programskog okvira „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR