10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“  detektovao je i potvrdio prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja. Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

 "Sprovedene su sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe su obavještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja", navodi se iz Instituta.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70% slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedjelje.

 Institut za javno zdravlje Crne Gore  apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.ijzcg.me i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR