16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grupa profesora FCJK pisala diplomatskim predstavnicima: Ponovo smo na udaru Ministarstva prosvjete

Izvor: Screenshot Youtube

Društvo

Comments 1

Grupa profesora FCJK pisala diplomatskim predstavnicima: Ponovo smo na udaru Ministarstva prosvjete

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom diskriminacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost od strane Ministarstva prosvjete, o čemu je Pobjeda već pisala, grupa profesora FCJK obratila se diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori pismom uz koje su priložili dokaze kojima dokumentuju svoje tvrdnje.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Vaše uvažene ekselencije,

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ponovo je na udaru Ministarstva prosvjete Crne Gore. Tokom prethodne godine pisali smo vam o tome kako je tadašnja ministarka Vesna Bratić diskriminisala FCJK time što je u više navrata vršila finansijsku blokadu naše institucije. Takođe, naš fakultet je tada javno napadan i od bivšega premijera Zdravka Krivokapića. Smjenom Zdravka Krivokapića i Vesne Bratić nije došlo do promjene odnosa prema FCJK. Naime, od 1. avgusta tekuće godine na snagu su stupile izmjene Zakona o zaradama zapošljenih u javnom sektoru kojim se profesorima s univerzitetskim zvanjima uvećavaju plate do 65%. Svi profesori s univerzitetskim zvanjima u Crnoj Gori od tada primaju uvećane plate. Svi osim profesora FCJK. Zato što ministar Vojinović zakon tumači slobodno i poziva se na članove zakona koji ne postoje.

Smatramo da je posrijedi nešto drugo. Ministar Vojinović koji je u javnosti do izbora u zvanje ministra bio poznat kao veliki promoter rusofilije, a očitim iskazima poštovanja prema politici Vladimira Putina, želi diskriminisati profesore FCJK samo zato što se ne uklapaju u njegove ideološke paradigme. Većina profesora FCJK prepoznati su javno kao veliki protivnici ruske agresije na Ukrajinu, ali i kao kritičari ruskoga i srpskoga miješanja u crnogorsku unutrašnju politiku. Smatramo da baš zbog takvih naših stavova ministar Vojinović otvoreno gazi zakone Crne Gore, svjesno izvršavajući svoju ideološku misiju koja mu je zacrtana u Beogradu i Moskvi - da uništi sve institucije koje se bave crnogorskom kulturom, jezikom i identitetom. Drugoga objašnjenja nemamo.

Kao ljudi koji duboko vjeruju u dijalog, pozvali smo preko našega advokata dr Miloša Vukčevića ministra Vojinovića na mirno rješavanje spora i razgovor oko nastaloga problema. Ali ministar nije odgovorio na naše zahtjeve, te ćemo pravdu zasigurno tražiti na sudu.

Ovaj problem profesora FCJK očitava dubinu podjela u Crnoj Gori budući da se preko ruskih igrača sve više favorizuju srpska nacionalna misao i srpsko-ruska propaganda, dok se na svaki izraz crnogorskoga patriotizma djeluje sankcijama i diskriminacijom. A FCJK je institucija koja Crnu Goru vidi kao demokratsku, slobodnu, uređenu zemlju u Evropskoj uniji. Smatramo da upravo to najviše smeta ministru Vojinoviću. Jer - kako reče istoričar Vukota Vukotić - toga u Rusiji danas nema.

S poštovanjem,

Prof. dr Sofija Kalezić

Prof. dr Adnan Čirgić

Prof. dr Vladimir Vojinović

Prof. dr Andrijana Nikolić

Prof. dr Boban Batrićević

Doc. dr Aleksandar Radoman

Doc. dr Milan Marković

Doc. dr Ethem Mandić".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jovanka

Podrška za časne, hrabre i ponosne profesore koji su u ovom zlom vremenu na ponos Crne Gore.