24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad se matrice za Novogodišnji program snimaju u keramičarskoj radnji

Društvo

Comments 3

Kad se matrice za Novogodišnji program snimaju u keramičarskoj radnji

RTCG je kuća u kojoj je program sve dosadniji, a unutrašnja dešavanja sve zanimljivija i - nevjerovatnija. Predsjednik Savjeta radi kao honorarac u Budvanskoj rivijeri za 800 EUR mjesečno, generalni direktor isplaćuje honorare za Novogodišnji program ljudima kojih nema na odjavnoj špici, a zaposleni dobijaju najmanju povišicu u javnom sektoru.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Petar Pesterović

Sad je jasno zašto je Raonić, čovjek koji nelegalo obnaša poziciju generalnog direktora RTCG, insistirao da ga DRI što prije pohodi. Da bi, kad ih isprati, uz duplo misljenje sa zadrškom mogao da upražnjava finansijske operacije kao što je navikao u svojoj matičnoj Građanskoj alijansi, rasadniku boraca za vladavinu prava i osvajanje mjesta u savjetima svih institucija koje se bave medijima.

Drugarska naklonost institucija

Ali i DRI je bila naklonjena Raoniću, mnogo više nego Spajiću za rad u Ministarstvu finansija, valjda shodno proporciji nepravilno utrošenih para? Čovjek sa mnogo prebivališta dobio je negativne ocjene, za razliku od uslovnog Raonića koji i dalje, prema zvaničnim katastarskim knjigama, prebiva u garaži!? Na radost ASK koja će, valjda, dubinskim metodama koje priprema uz međunarodnu pomoć konačno dospjeti do ovog sveprisutnog podatka, a koji uprkos očiglednost sve dosad uspješno zaobilazi.

Iako joj je u opisu posla da finansijske tokove posmatra kroz prizmu formalno pravne valjanosti ugovora, DRI nije primijetila da je najteži ugovor u javnim servisima diljem Crne Gore predsjednik Savjeta RTCG, kontroverzni doktor Drljević potpisao sa – članom Savjeta AEM Borisom Raonićem i to 09. 08. 2021. Dakle, prije ostavke Raonića u AEM! Sama ova činjenica ukazivala je da u RTCG treba da dođe MUP, a ne DRI.

Na stranu što menadžment RTCG nije prihvatio ni interne primjedbe DRI. Nastavljen je trend nezakonite raspodjele varijabila koji je prevashodno ugrađen u ugovore o radu pomoćnika generalnog direktora. To je ulilo samopouzdanje zamjenici za pravno-ekonomske poslove, koja je na osnovu svog bogatog iskustva u renomiranim kompanijama odlučivala o varijabilama - prepravljala ih ili dopisivala. Tako bi ponekad i kabloman, ako je čovjek za specijalne namjene ili akter iznimno bitnoga posla, dobio 200 EUR varijabile, taman koliko neki od urednika. Prirodu, tj. tačnu definiciju specijalnih namjena zna samo uzak krug ljudi, za slučaj da se DRI ili neke druge institucije budu interesovale.

Elem, čim ga je DRI ostavila na miru, Raonić je u 15 dana decembra raspisao javne nabavke vrijedne 2,5 miliona EUR, što je vjerovatno rekord za sve institucije u Crnoj Gori!? Kad je vidio da je prećerao sa nedavanjem bonusa radnicima i da ga višak u kasi može primorati da nešto vrati državi, pokušao je da se pokaze kao dobar domaćin, pa je počeo da nabavlja sve vrste uređaja i video zidove u velikim količinama.

Mada, možda smo i prestrogi u tumačenju Raonićevih nakana, koje prethodno nijesu najavljene u godišnjem planu javnih nabavki. Možda je poduhvat bio bezgrešno motivisan? Možda je generalni, jednostavno, shvatio da i pored 20 miliona vrijedne nove opreme i njome opremljenog studija, nema gdje da snima Novogodišnji program?! Studiji su bili zauzeti stolicana za SELAM KATAR (ukupno 6) i to je bio kamen spoticanja za produkciju Novogodišnjeg programa. I prošle godine je neko genijalan procijenio da se informativne emisije "ne diraju", pa je Novogodišnji program sniman u hali u Bandićima. Za cijelih 30 hiljada EUR. Tako je presedan postao i ostao pravilo: ove su godine nabavljene hale, u njoj studio, po mnogo manjoj cijeni – od 13 hiljada EUR. Bar tako veli Raonić.

Jel Vogošća kolko je nekad bila

Za sada da zanemarimo da je dobar i racionalan običaj bio da se Novogodišnji program snima u domaćim hotelima ili ekskluzivnim restoranima, đe se istovremeno postigne i marketinski i produkcijski efekat.

Ove godine Bandići su bili preblizu. Išlo se u Vogošću da se tamo uštede pare crnogorskih građana. Odjavna špica Novogodišnjeg programa, sa genijalnim menadžerom Raonićem na vrhu, ne kaže baš sve o tokovima produkcijskog novca. Pominje se Studio Hayat TV, ali je njima isplaćeno samo 5200 EUR. U odjavnoj špici, međutim, ne pojavljuje se firma CONTENT koja se bavi produkcijom i kojoj je plaćeno 4700 EUR, kao ni gospodin S.E. koji je producent  koji je dobio oko 2 hiljade EUR. Valja podsjetiti da RTCG ima barem 10 producenata koji su osposobljeni za ove poslove.

Biser finansijske  konstrukcije Novogodišnjeg programa su matrice koje nijesu pomogle izvođačima, ali jesu izvjesnom Daliboru Kaurinu, na kojeg se u Bogatićima, blizu Vogošće vodi keramičarska radnja i usluge audio video snimanja. Posao koji je mogao odraditi bilo koji ton majstor u RTCG plaćen je 8800 EUR! Osim ako u cijenu nije ušla i kompletna usluga, recimo popločavanja plesnog podijuma. Ili, ako se iza ove pozicije ne krije vođa TAPAS benda za svadbe i veselja? Svejedno, ton majstori RTCG oslobođeni su radnih zadataka.

Put u Vogošću iziskivao je i značajnih 16 hiljada EUR za ekipu kojoj je na kraju bila potrebna i pomoć starog majstora muzickih emisija. Čovjek je uzeo bezazlen honorar za savjete kako da se iz neuslovnog produkcijskog okruženja napravi nešto pristojno. Ne bi se, dakle, reklo da je put u Vogošću bio baš štednja. Gledanost Novogodišnjeg program bila je, kažu, na istorijski rekordno - niskom nivou!?

Novogodišnji program urađen je po sistemu da je svako imao zamjenu ili savjetnika, što je princip koji Raonić uvodi još od početka svog direktorovanja, kada je ukinuo unutrašnje, a uveo spoljnje savjetnike, a želi da ga ugradi i u buduću sistematizaciju, đe će svako imati po jednog zamjenika i savjetnika. Cijena, prava sitnica. Najbolje je osjećaju zaposleni u RTCG koji će jedini u crnogorskom javnom sektoru dobiti povišicu manju od 15 odsto. Dovoljna da njihov nelegalno izabrani direktor, koji je potpisao nelegalni ugovor, izađe na rekordnih 4 hijade EUR. Što je, nema sumnje, najskuplje plaćena nekvalifikovanost na crnogorskoj javnoj sceni.

Predsjednik Savjeta RTCG honorarac u Budvanskoj rivijeri

U svojim menadžerskim poduhvatima Raonić ima nesumnjivu podršku doktora Drljevića. On je, sudeći prema saopštenju Alternative – koje nije objavljeno na Portalu RTCG, već neko vrijeme zapošljen na poslovima marketinga u Budvanskoj rivijeri, firmi koja je u 58% vlasništvu Države. Radi od kuće za 800 EUR mjesečno! Mašala!

Pošto je u avgustu, neposredno po potpisivanju Ugovora sa Raonićem (9. avgusta 2021, kada je Raonić još bio član Savjeta AEM), dobio povećanje plate od 500 EUR za cjelodnevni rad na mjestu predsjednika Savjeta RTCG, postavlja se pitanje: da li Drljević radi "od kuće" iz kancelarije u RTCG? Ili kombinuje ove aktivnosti? Pa planira da, kao bonus otpuštenim radnicima koje on simbolično naziva trulim stolicama, ponudi boravak i opravak u sobama Budvanske rivijere? Ili da Marketingu RTCG donese ekskluzivno pravo za plasiranje usluga Budvanske Rivijere?

Mnoge su mogućnosti kojih će se sigurno sam sjetiti ovaj fudbalski sudac, nekadašnji sportski novinar, a sad marketinški mag. I neće u tome samo pomoći njegovi renesansni talenti već i karnevalska raspojasanost koju je, kako se sjećaju pomni promatrači, pokazivao devedesetih kada je na časove istorije dolazio sa šubarom (na glavi) i odogvarajućim znamenjima (na šubari). Možda se desi i neka emisija koju će sponzorisati Budvanska rivijera đe bi Drljević držao master klas o pisanju doktorata!? Sa kompilacijom tekstova, bez fusnota i sa prepisivanjem Master plana. To, za početak, dok ne bude snimljen film o Vraneškoj dolini, u kojem će Drljecić dr Veselin naći zasluženo mjesto. Kao protagonist ili producent Dokumentarnog programa. Jer snimanje ovoga serijala počelo je, na Drljevićevu inicijativu i insistiranje, prije nego što je stavljen u Produkcijski plan!

Štoperica za digitalizaciju

I dok se vrh menadžmenta igra novcima i procedurama, pomoćnik generalnog direktora za tehniku potpuno je konsterniran zbog zastoja štoperice tokom predsjedničke debate! Toliko da je nastavio da tezgari u obližnjoj, konkurentskoj TV, koja predsjedničke duele organizuje bez striktnog gledanja na sat. Nego to prepušta dogovoru voditelja i gostiju.

Kada dobiješ fiksni ugovor sa platom većom od one Predsjednika  Države, kad potpišeš ugovor o održavanju opreme za honorar od 50 hiljada mjesečno, šta te briga za varljivu štopericu koja nije predviđena milionskom digitalizacijom. Vrijeme je relativno, taman koliko i lojalnost kući u kojoj "radiš". Kad je već takav poredak stvari,  pomoćnik generalnog direktora za tehniku,  digitalne dane može da odradi i u Bandićima. Potpuno miran, jer niko izgleda neće da potroši makar sekund da utvrdi šta je sa štopericom, sa pola miliona koji nedostaju u digitalizaciji, kako teče  rad od kuće doktora Drljevića I kakvi su to  kolektivni ugovori nelegalnog I nepristojno mnogo plaćenog Raonića!

Do tada, sindikati će sa svojim članstvom možda detektovati s kim imaju posla, neki će se praviti da je sve u redu, neki će smirivati kolege sugestijom da se biraju privilegije, a ne Raonićeva osvetoljubivost, a neki će svoj strah dobro upakovati u profesionalni obol . Kao da nikad nijesu čuli ,, ko od straha mre, za dušu mu prde,,.

A to odzvanja jače i duže nego muzička matrica snimana u keramičarskoj radnji. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Police

Izgleda da su i u tužilaštvu ovo počeli da čitaju. Šteta koju su napravili pomenuti je milionska

Tajfun

Raonikije je na mjesto direktora dosao zahvaljujuci litijaskoj spomenici,tako da svi nezakoniti poslovi pomenuti u ovom tekstu kao i mnogi drugi,odgovarju vecini onih koji su podrzavaoci ovog velikosrpskog,Svetosavskog pokreta.

sunčica

Raonikije i "doktor" Drljević... Ta dva stručnjaka bi i kliker pokvarili...