19 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zabrana TikToka u Crnoj Gori ne bi izazvala željeni efekat

Izvor: Pixabay, ilustracija

Društvo

Comments 0

Zabrana TikToka u Crnoj Gori ne bi izazvala željeni efekat

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Peticiju za zabranu aplikacije TikTok u Crnoj Gori, koja je objavljena i na sajtu Skupštine Crne Gore, za više od dvije sedmice potpisalo je 6.000 građana.

Mada je skupljanje potpisa za zabranu TikToka za vrlo kratko vrijeme izazvala veliku pažnju javnosti, postavlja se pitanje da li je uopšte moguće izvesti zabranu aplikacije, koja je među najpopularnijima na cijeloj planeti.

Master biznis medija i Social media specialist u Alicorn-u Jovan Đukanović za Portal RTCG kaže da je neprimjereni sadržaj bio tu kad je i on sam bio dijete, samo u drugačijim formatima.

- Zbog toga postoje pravila koja razdvajaju taj sadržaj za odrasle i za djecu. Ta pravila postoje za sve dostupne kategorije sadržaja počevši od knjiga - smatra on.

Đukanović smatra da bilo kakav vid zabrane kod djece postiže kontra efekat, jer će djeca naći način da rade sve što je zabranjeno.

- Čak i da se riješi tehnički dio zabrane u potpunosti, takav tip sadržaja se ne nalazi samo na TikToku, pa samim tim ne postoji način da se zaustavi. Uzmite za primjer sebe i kada ste prvi put gledali neki film koji nije namijenjen za mlađe generacije. Ako ste ga gledali sa roditeljima, oni su imali priliku da vam objasne sve, dok je dobar dio djece gledao bez nadgledanja roditelja i uspijevao da dolazi do čak i horor filmova. Generacijski smo se svi hvalili kada smo gledali “Saw” i slične filmove - prisjetio se Đukanović.

Sa njim je saglasan i Vuk Koljenšić iz NVO “Naša Akcija”. Vuk je duži niz godina u konstantnoj saradnji i komunikaciji sa srednjoškolcima i studentima, a i sam je prisutan na društvenim mrežama, budući da je turistički vodič. Društvene mreže su mu omogućile brojne poslovne kontakte i promocije. I on smatra da bi zabrana Tik Toka napravila kontraefekat.

- TikTok ima i pozitivne aspekte kao što su kreativnost, zabava i umrežavanje ljudi širom svijeta, pogotovu za mlade ljude. Mnogi korisnici su pronašli inspiraciju, razvili svoje talente i stekli prilike za izražavanje, kao i za biznis. Stoga, zabrana bi mogla ograničiti ove pozitivne aspekte za širu zajednicu - smatra on.

A tu su i je i struka psihologa, koji takođe nije za potpuno ukidanje ove aplikacije. Psihološnjia Adriana Pejaković ocjenjuje da nije poenta djeci nešto zabraniti, već im ponuditi nešto vrijedno umjesto toga.

- Ostaviti dijete samo sa neograničenim mogućnostima interneta je isto kao da smo ga ostavili na ulici. Stoga, ponudimo im sadržajne i edukativne TV sadržaje; ponudimo im puno zdrave igre; posvetimo im vrijeme; ostavimo i mi mobilne po strani - savjetuje ona.

Pejaković tvrdi da i odrasli i sami provode dosta vremena na tabletima i mobilnim telefonima.

- Moramo promovisati prave vrijednosti: ljubav, toleranciju i znanje - poručila je Pejaković.

Porodični nalozi i blokiranje heštagova dobar način za zaštitu djece

Đukanović savjetuje da je, uz edukaciju, jedan od načina zaštite djece moderacija sadržaja putem blokiranja heštagova ili uspostavljanje family accont-a.

- Blokiranjem heštagova, roditelj može da reguliše negativne trendove na feed-u djeteta, dok porodični nalog dozvoljava detaljniju kontrolu. Najbolje rješenje za ove situacije je uvijek obrazovanje i razgovor sa djecom kao i neki vid moderacije sadržja - zaključio je Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR