16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izgradnja DATA Centra: Da li se namješta tender za firmu iz susjedne države?

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Društvo

Comments 3

Izgradnja DATA Centra: Da li se namješta tender za firmu iz susjedne države?

Izvor: Standard

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo javne upave (MJU) raspisalo je dana 12. jula 2023. godine otvoreni postupak za izradu Studije izvodljivosti za državni Data centar, koji treba da posjeduje sve najosjetljivije podatke Vlade i države. Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard, MJU ''namješta'' tender kompaniji koja nije iz Crne Gore formirajući vrlo zahtjevne uslove za lokalne firme, ali u isto vrijeme ne dozvoljavajući kompanijama iz EU, koje bi te uslove mogle ispuniti, da se prijave na javni poziv.

Prema nezvaničnim saznanjima portal Standard, Ministarstvo namješta tender kompaniji koja nije iz Crne Gore, što dovodi u ozbiljnu sumnju namjeru da tako osjetljiv objekat, gdje će biti smješteni svi podaci, radi neko van Crne Gore.

Ono što je indikativno, je da se tender namješta nekome ko ima iskustva samo u Balkanskim zemljama, pa tako na tenderu ne može da učestvuje niko ko ima iskustvo u zemljama Evropske unije!

Prema dostupnim podacima, tako je obavezni tenderski uslov da Projekt menadžer mora da ima iskustva samo u zemljama Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija, ali ne i zemljama EU.

Prosto je nevjerovatno da standard koji postoji u EU zemljama za ovako velike kapitalne projekte nije bitan i čak obavezujući uslov, već da je iskustvo sa Balkana dovoljno za ovako važan državni projekat.

Iako je Vlada usvojila Informacija o izradi Studije izvodljivosti o potrebi izgradnje Državnog Data Centra, u kojoj je navela značaj izgradnje Data centra kao državno kapitalnog projekta, uslovi i standardi potrebni za realizaciju i odskaču od EU standarda, pogotovo od NATO standarda na koji se u usvojenoj Informaciji pozivaju.

Ono što je jedna od spornih tačaka tendera, je to što je Ministarstvo tražilo da ponuđac ima 10 zaposlenih sa ACCA licencama, pri čemu, prema dostupnim informacijama, niti jedna kompanija u Crnoj Gori nema te kapacitete.

Ovo je od strane zainteresovanih ponuđača, u koje smo imali uvid putem Portala javnih nabavki, jasno naznačeno kao favorizujuci faktor i apsolutno eliminatoran za sve kompanije u Crnoj Gori, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Pogrešnim utvrđivanjem činjeničnog stanja o potrebi čak 10 zaposlenih i to sa sertifikatiom ACCA, Naručilac snažno krši član 8, 10 i 12 Zakona o javnim nabavkama, koji zabranjuju ograničavanje ili sprječavanje konkurencije između privrednih subjekata.

Upravo iz tog razloga, prema nezvaničnim saznanjima portala Standard u pripremi je dokumentacija koja će biti predata Specijalnom drzavnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je riječ o organizovanoj kriminalnoj radnji i korupciji, a na teret važnog državnog projekta čije curenje informacija moze da ima nesagledive posledice, po građane i po državu.

Prema pouzdanim informacijama Portala Standard, tenderski uslovi su napravljeni tako da favorizuju jednu kompaniju iz susjedne države koja treba, po unaprijed dogovorenim uslovima, da pripremi teren za izgradnju ključnog drzavnog objekta sa svim podacima građana Crne Gore.

Imajući u vidu eliminaciju kompanija iz EU i isključivost po pitanju tenderskih uslova tj. ograničavanje samo na Balkan, jasno je da Ministarstvo javne uprave ovim činom direktno ugrožava bezbjednost i građana i države, ostavljajući osjetljive podatke na uvid firmi koja igra isključivo po “Balkanskim pravilima”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

izdajapdlica

Ta kompanija ne smije biti iz CG jer podaci su danas cak vazniji i od nafte, dovoljno je sto imamo MTEL koji moze sve nase razgovore i poruke da proslijedjuje BIA, sto i radi naravno kao i ostali operateri a sad bi i ovo da se uvali nekoj drugoj firmi. U krajnjem slucaju neka ga izgrade, bice oduzet

nevjerovatno

Stopirati, odmah!!! Ovo ozbiljna država ne smije dopustiti! Stop urnisanju Crne Gore!

Somoklusr

E pa zvek omca se steze .....jos malo pa nece biti vazduha....barem crnogorskog