18 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević: Nikšić je drevni Onogošt u kom su stolovali i iz njega proglase davali Nemanjićki kraljevi i carevi

Društvo

Comments 11

Kovačević: Nikšić je drevni Onogošt u kom su stolovali i iz njega proglase davali Nemanjićki kraljevi i carevi

Izvor: RTV Nikšić

Autor: Antena M

  • Viber

Svečanom sjednicom obilježen je Dan Opštine Nikšić.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da je Nikšić grad slobode, drevni Onogošt u kom su stolovali i iz njega proglase davali Nemanjićki kraljevi i carevi. Uprkos padu pod Otomansku imperiju, rekao je Kovačević, pleme Nikšić, po kojem je grad dobio ime, dugo vremena pružalo je svoj otpor i borilo se za slobodu naroda.

„Vojvoda Grdan je zajedno sa srpskim patrijarhom Jovanom 1597.godine podigao opštenarodni ustanak protiv Osmanlija i jo mnogo puta su se Nikšićani bunili i podzali na oružje kako bi sačuvali svoju slobodu. Mnoge razure Nikšana i Trebješana o tome svjedoče. Nikšić je svoju slobodu osvojio 8. septembra 1877. godine borbom hrabrih crnogorskih i hercegovačkih ratnika u čiju je čast i spomen podignut i hram Svetog Vasilija Ostroškog koji je najznačajniji simbol ovoga grada. Tu je svoju slobodu potvrdio i 2.novembra 1918.godine oslobođenjem od Austrougara i 18.septembra 1944. godine oslobođenjem od Njemaca", istakao je Kovačević.

Kako je dodao, ovaj posljednji datum je izabran da bude i Dan Opštine.

"On nosi poseban značaj jer oslobođenjem od nacista Nikšić je potvrdio da je protivnik onih ideologija koje su imale za cilj da naš narod razbiju i razdijele u više manjih država kako on ne bi upravljao sam sa sobom već bio sluga tadašnjih centara moći Evrope i svijeta. Želja za narodnim jedinstvom i zajedništvom sačuvala je preduslove da Nikšić postane značajan grad zajedničke i velike države. Kada je situacija postala drugačija nažalost i Nikšić je gubio ono mjesto i poziciju koju je imao. Pa ipak sjećajući se svih boraca za njegovu slobodu i velikih datuma poput današnjeg mi smo dužni da gradimo uslove da Nikšić i u ovome vremenu bude prepoznat kao pokretač razvoja i napretka našeg društva“, naglasio je Kovačević.

Kovačević je govorio i o brojnim realizovanim projektima, započetim, kao i brojnim koji će se u narednom periodu realizovati.

„Nikšić je naš grad naše mjesto pod suncem! Svi zajedno smo dužni da uložimo sve što možemo u njegov razvoj i napredak! Gledajmo jedni u drugima prvo Nikšićane i uspjećemo“, pšoruka je prvog čovjeka nikšićke opštine.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

@nenad_mne, genijalan si. A mozda neko iz poznate kuće Vučića?

Simoklise

@DON QUIJOTE Bitno je da se prima plata....zato saljem djecu van da nauce nesto...jer od o ih nasih profesora naucice samo da idu na korito

Simoklise

Brat moj ...ovo nije dobro ...sjedi jedan i obnovi gradivo. Inace njemanjci urusise sve nase gradove do Kotora