26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncept “Jednog zdravlja” ključna strategija za unapređenje zdravlja stanovništva

Društvo

Comments 0

Koncept “Jednog zdravlja” ključna strategija za unapređenje zdravlja stanovništva

Autor: Antena M

  • Viber


Ministarstvo zdravlja prepoznaje koncept “Jednog zdravlja” kao ključnu strategiju za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja stanovništva, uz istovremeno očuvanje prirode i životne sredine, te smo stoga posvećeni jačanju kapaciteta ovog pristupa i podržavamo razmjenu znanja i iskustava između različitih sektora, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović na drugoj regionalnoj konferenciji o “Jednom zdravlju”. 

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) bio je domaćin druge Regionalne konferencije o „Jednom zdravlju“.

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da konferencija „Jedno zdravlje“ predstavlja holistički pristup razumijevanja i rješavanja pitanja vezanih za zdravlje, koji prepoznaje neraskidivu vezu između zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoline.

“Osnovna ideja ovog koncepta je da su ovi različiti aspekti zdravlja međusobno povezani i da se promjene u jednom od ovih domena mogu odraziti na zdravlje u drugim domenima”, kazali su iz IJZCG.

Svoje učešće na konferenciji uzeli su predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Instituta za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije, Fakulteta veterinarske medicine u Skoplju, Specijalističke veterinarske laboratorije, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencije za zaštitu životne sredine, predstavnik WHO iz Kopenhagena i Instituta Superiore di Sanita iz Rima.

Konferciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović.

„Ova konferencija predstavlja važan korak ka ostvarivanju integralnog pristupa zdravstva i zaštite prirode, a Crna Gora je ponosna što može da bude dio ovog globalnog napora. Ministarstvo zdravlja prepoznaje koncept “Jednog zdravlja” kao ključnu strategiju za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja stanovništva, uz istovremeno očuvanje prirode i životne sredine, te smo stoga posvećeni jačanju kapaciteta ovog pristupa i podržavamo razmjenu znanja i iskustava između različitih sektora. Takođe, ohrabrujemo saradnju između naučnih institucija, zdravstvenih stručnjaka, veterinarskih službi i sektora za zaštitu životne sredine kako bismo zajedno radili na prevenciji i suzbijanju bolesti koje mogu uticati na ljude, životinje i prirodu”, istakao je Obradović.

O značaju koncepta “Jednog zdravlja” govorila je i šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori dr. sci med Mina Brajović.

Podsjećajući na povezanost između zdravlja čovjeka, životinja i životne sredine Brajović je istakla da je insistiranje na pristupu “Jedno zdravlje” prilika ali i nužnost u post-pandemijskom svijetu.

“Ako imamo na umu da je 60 odsto infekcija u humanoj populaciji životinjskog porijekla i da od pet novih oboljenja svake godine, tri su životinjskog porijekla, u kontekstu sveprisutnih klimatskih promjena, intezivnog globalnog saobraćaja i demografskih procesa, koordinacija multisektorska saradnja , kao i široka partnerstva su imperativ”, dodala je dr Brajović.

Ulažući u integrisani nadzor i holistićki, integrisani zdravstveni sistem, kao i kapacitete za bezbjednost hrane, kontrolu antimikrobne rezistencije, kontrolu epidemija zoonoza, vektorskih oboljenja, ulaže se u bezbjednu i zdravu budućnost za sve, zakljućila je šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori.

Kao domaćin 2. Regionalne konferencije o “Jednom zdravlju” dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore naglasio je da ova konferencija pruža dragocjenu priliku da “razmjenjujemo iskustva i najbolje prakse sa kolegama iz regiona i širom svijeta”.

“Kroz dijalog i saradnju, možemo da razvijemo efikasnije strategije za suočavanje sa pandemijama, zaštititu životne sredine i unapređenje zdravlja svih građana. Kao direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ponosan sam na našu posvećenost principu “Jednog zdravlja”. Ovaj pristup, koji se fokusira na međusobno povezane aspekte zdravlja ljudi, životinja i okoline, postao je neophodan u našem vremenu. Ujedinjeni u principu “Jedno zdravlje”, možemo postići mnogo. Zajedno možemo da izgradimo održivije, zdravije i bezbjednije društvo za sve nas i za buduće generacije”, zaključio je Galić.

Iz Instituta navode da su zdravlje ljudi i životinja “neraskidivo povezani”.

“Bolesti koje se prenose sa životinja na ljude (zoonoze) često su uzrokovane promjenama u načinu na koji mi, ljudi, komuniciramo sa prirodom i životinjama. Osim toga, stanje naše okoline ima ogroman uticaj na naše zdravlje, jer zagađenje vazduha, vode i tla može izazvati ozbiljne bolesti”, kazali su z ustanove.

Stoga je, kažu, Crna Gora prepoznala ozbiljnost izazova s kojima se suočavamo i posvećena je jačanju saradnje između sektora zdravstva, veterine i zaštite životne sredine.

“Vlada i institucije sprovode politike i mjere usmjerene na unapređenje javnog zdravlja i zaštite okoline, što se ogleda u naporima u kontroli zaraznih bolesti, monitoringu životinjskih populacija i očuvanju prirodnih resursa”, zaključuju iz IJZCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR