20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

20° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Profesorica italijanskog tvrdi da je zbog partijskog zapošljavanja 17 godina bez posla, a evo šta kažu iz Ministarstva prosvjete

Izvor: Pixabay/Ilustracija

Društvo

Comments 3

Profesorica italijanskog tvrdi da je zbog partijskog zapošljavanja 17 godina bez posla, a evo šta kažu iz Ministarstva prosvjete

Autor: Antena M

  • Viber

Profesorica italijanskog jezika i književnosti, Nikšićanka Slađana Kankaraš, tvrdi da već 17 godina ne može da se zaposli u školi zbog partijskog zapošljavanja, nepotizma i korupcije.

Kankaraš je u razgovoru za Antenu M kazala da se od kada je završila studije susrijeće sa nepravdom.

Navodi da je o tome obavijestila i nadležne organe, ali da je to bilo uzalud.

Godinama je, kaže, kucala na vrata institucija u nadi da će dobiti odgovor.

Jedino je, ističe, na njenu adresu stigao odgovor Kabineta predsjednika države Jakova Milatovića da je njen dopis proslijeđen resornom ministarstvu.

"S obzirom na to da sam druga generacija koja je diplomirala italijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, zbog partijskog zapošljavanja, nepotizma i kronizma tek sam 2013. godine uspjela da završim pripravnički u okviru vladinog programa", kaže Kankaraš. 

Ona tvrdi da oko 30 profesora engleskog predaju i italijanski.

"Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama 2019. godine na moj zahtjev, posredstvom NVO MANS, dobijam spisak svih profesora italijanskog jezika i književnosti na teritoriji Crne Gore.

Spisak iz Ministarstva prosvjete otkriva da 30 profesora engleskog jezika rade u svojstvu profesora italijanskog jezika iako nemaju odgovarajuću stručnu spremu", otkriva Kankaraš.

Kankaraš je nakon saznanja da se na poziciji za koju se ona prijavljuje zapošljavaju kolege sa drugog stranog jezika, podnijela zahtjev Upravi za inspekcijske poslove 24. januara 2020. da provjeri diplome profesora koji su završili engleski jezik i književnost, a rade u svojstvu profesora italijanskog jezika i književnosti.

"Dobila sam odgovor gdje je obrazloženo da je ostvaren uvid u 22 personalna dosijea i da piše stručni naziv na diplomama (profesor engleskog jezika i književnosti (A) i profesor italijanskog jezika i književnosti (B).

Ova tvrdnja je apsolutno netačna iz prostog razloga jer po studijskom programu italijanski jezik je bio izučavan tri godine a ne četiri godine na Katedri za engleski jezik i književnost i time su stekli zvanje nastavnika italijanskog jezika, a ne profesora italijanskog", kaže profesorica.

Ona poručuje da joj je pravo na rad, zaradu i profesionalno usavršavanje koje je zakonom zagarantovano uskraćeno i to sve pod okriljem vladajućih struktura.

Kankaraš je takođe navela i da su zbog diskrecionog prava direktora škola oštećena njena prava kao profeosorice italijanskog.

"Da se po zakonu postupi i ispita diskriminatorni zakon o diskrecionom pravu koji direktori i danas zloupotrebljavaju prilikom prijema u radni odnos, što me čini i dalje oštećenom stranom", poručila je Kankaraš.

Antena M je odmah nakon razgovora sa Kankaraš kontaktirala Ministarstvo prosvjete.

Odgovor na naša pitanja dobili smo tek nakon sedam dana i nakon što smo obnovili pitanja, sa naglaskom u mejlu da ćemo objaviti priču bez njihovih odgovora.

Pitali smo kako je moguće da profesori sa završenim engleskim jezikom predaju italijanski iako za to, kako tvrdi naša sagovornica, nemaju adekvatan stepen obrazovanja i da li je tačan podatak da 30 profesora koji su završili engleski predaju italijanski. 

Takođe, zbog čega profesori italijanskog jezika koji su završili studije po starom sistemu ne mogu da dobiju posao, te da li će Ministarstvo provjeriti ove tvrdnje i šta će učiniti ukoliko su tačne. 

Odgovor koji smo dobili iz Ministarstva prenosimo integralno:

"Profil kvalifikacije obrazovanja nastavnika za izvođenje predmente nastave u osnovnoj i srednjoj školi, propisan je Obrazovnim programom i Pravilnikom.

Ova materija se ne uređuje zakonom.

Do formiranja Katedri za strane jezike na Filološkom fakultetu u Nikšiću, realizovani su dvopredmetni studijski programi. Oni koji su završili te programe po tadašnjem zakonu, sticali su pravo da izvode nastavu iz oba predmeta koje su studirali (engleski jezik A + italijanski ili francuski jezik B).

U diplomama koje je izdavao tadašnji Filozofski fakultet UCG (sadašnji Filološki) navedena je stečena kvalifikacija profesor engleskog jezika i književnosti A i profesor italijanskog, odnosno francuskog jezika i književnosti B. Samim tim, oni koji su završili te programe su tadašnjim zakonskim rješenjem stekli pravo da izvode nastavu iz oba predmeta.

Neki od njih su u skladu sa tadašnjim zakonom stekli ugovore na neodređeno vrijeme.

U međuvremenu, na Filozofskom (sadašnjem Filološkom fakultetu) je došlo do otvaranja katedri za italijanski i francuski jezik i književnost tako da se u školama zapošljavaju profesori italijanskog, odnosno francuskog jezika", navodi se u odgovoru Ministarstva. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ko je pisao ovaj amaterski odgovor Ministarstva? Pa ovo nije ni ono ranije sdp sd laganje. Gore i od toga lošeg.

Magellan

Puna podrska uvazenoj prof. Sladjani Kankaras stara je izreka Ako dijete ne place majka mu se ne stara...Direktori skola i politicari razmislite koliko je ovakvih kadrova medju nama i koju stetu nanosite drustvu i pojedincima svojim muckama?

Astro

Čudan odgovor. Davno je otvoren Filološki. Neiskren odgovor, previše širok, DUPLI STANDARDI pa kako im kad odgovara zapošljavaju. Kad je ovakva stvar u pitanju onda se svaki predmet na koji je gospođa imala primjedbu, mora posebno tretirati. A ne ovako svi na gomilu...