23 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Digitalna budućnost sigurna u rukama mladih: Održano takmičenje "Lov na hakerski kod"

Izvor: MJU

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Digitalna budućnost sigurna u rukama mladih: Održano takmičenje "Lov na hakerski kod"

Autor: Antena M

  • Viber

Srednjoškolci i srednjoškolke iz cijele Crne Gore učestvovali su danas u takmičenju “Lov na hakerski kod”, organizovanom u Podgorici, u okviru kampanje Sajber odgovorni.

Mladi su u timovima kreirali rješenja za simulirani hakerski napad, a najbolja je bila ekipa Vuln hunters, koju čine Aleksandra Anđić, Luka Miletić i Andrija Boričić.

Članovi prvoplasiranog tima nagrađeni su laptop računarima, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave. 

Drugo mjesto osvojila je ekipa DedSec, odnosno Lana Jauković, Arman Omerović i Vuk Ivanović, koji su nagrađeni mobilnim telefonima.

Ljubomir Jelić, Boris Pejović i Vojin Vuković iz tima Anon1mus1 dobili su tablete za treće mjesto.

Učenici i učenice su u proteklih nekoliko sedmica prošli intenzivnu obuku sa mentorima, položili kvalifikacioni test, nakon kojeg su grupisani u sedam timova koji su se borili za titulu najboljeg.

Izvor: MJU

Takmičenje je realizovano na inicijativu Vladinog CIRTa, koji je zadužen da preventivno djeluje, ali i aktivno istražuje, analizira i odgovara na sajber incidente unutar mreže organa državne uprave, kao i da u kontinuitetu djeluje na jačanju aktuelnih bezbjednosnih polisa i praksi.

CIRT je odnedavno dostupan na zasebnom portalu na adresi www.cirt.gov.me, a za građane je koristan zbog mogućnosti da prijave sajber incidente, ali i budu u toku sa svim aktivnostima i edukacijama iz oblasti, navode iz MJU. 

Događaj je dio projekta “E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na Covid-19” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, s ciljem jačanja kapaciteta i sigurnosti digitalnog ekosistema u Crnoj Gori.

Takmičenje su podržale i kompanije Un1quely i Amplitudo akademija, koje su mladima poklonile obuke iz oblasti ofanzivnih i defanzivnih cybersecurity operacija.

Razumijevanje sajber prijetnji i sticanje vještina za njihovo suzbijanje je imperativ u digitalnom dobu, a uključivanje i edukacija mladih investicija u sigurnu digitalnu budućnost. Događaji poput ovog, pružaju priliku učenicima i učenicama da razvijaju sposobnosti timskog rješavanja problema, unaprijede vještine kritičkog razmišljanja i razumiju važnost zaštite digitalne imovine, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR