19 °

max 24 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šolc: Obećao sam premijeru podršku na evropskom putu, ulazak u EU zavisi od zasluga, zadivljen sam ambicioznošću; Spajić: Ne očekujem nikakvu blokadu

Politika

Comments 1

Šolc: Obećao sam premijeru podršku na evropskom putu, ulazak u EU zavisi od zasluga, zadivljen sam ambicioznošću; Spajić: Ne očekujem nikakvu blokadu

  • Viber

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u okviru prve zvanične posjete Njemačkoj.

 Doček premijera Spajića u organizovan je uz sve vojne počasti u sjedištu Savezne vlade u Berlinu.

 Tokom sastanka je istaknut veliki napredak, koji je Crna Gora napravila na polju evropskih integracija u prethodnih šest mjeseci, a kancelar Šolc je obećao punu podršku Njemačke, kakvu su imale države, koje su 2004. pristupile Evropskoj uniji.

„Krajnje je vrijeme da se proširenje EU obistini, a izgledi za Crnu Goru su veliki, jer nijedna zemlja u regionu ne napreduje tako brzo. Crna Gora je napravila veliki reformski napor, posebno na polju vladavine prava i ta odlučnost je ključna“, poručio je kancelar Šolc nakon sastanka.

"Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Važno je da ulažemo veliki napor u stabilnost u regionu jer to ima velike reperkusije na članstvo".

Šolc navodi da je Crna Gora važan saveznik NATO savezu.

Spajić se zahvalio Šolcu na sadržajnom sastanku i kazao da Crna Gora u Njemačkoj vidi strateškog partnera.

Kaže da je bitno da Crna Gora dobije IBAR u junu, te da imaju podršku Njemačke na tom putu.

"Bitno je što ćemo dobiti šansu da se pridružimo zajendičkom tržištu. Pristupanje EU za Crnu Goru nije samo pitanje vrijednosti, jedinstveno tržište je nešto što je jako bitno za našu državu".

Premijer naglašava da je privlačenje kredibilnih investitora takođe od velikog značaja.

"Potrebno je otvoriti Crnu Goru i za biznismene i za turiste iz Njemačke".

Spajić očekuje pomoć Njemačke u reformi policije.

Šolc: Oduševljen sam ambicioznošću

Na pitanje da li je realno očekivanje CG zvaničnika pridruživanju EU u naredne četiri godine, Šolc je kazao da vidi veliki napredak.

"Oduševljen sam ambicioznošću da se zatvore sva poglavlja i tom dinamikom možemo uspijeti. Sve zavisi od zasluga".

Spajić navodi da svaka politička partnija mora da se dobro zamisli prije nego što bi pokušao da ide destruktivnim putom te da ne očekuje blokadu.

"Radićemo aktivno kao da smo već član EU".

Spajić: Nismo ljubomorni na napredak Ukrajine ka EU

Premijer navodi da je politika Crne Gore u potpunosti usklađena sa EU.

"Već smo uveli sankcije Rusiji. U stopu pratimo evropsku politiku u tom smislu. Jako je bitno da smo zagledani prema Briselu. Naša podrška Ukrajini je bez premaca. Nismo ljubomorni na napredak Ukrajine ka EU i želimo da i ona napreduje na evropskom putu".

Šolc navodi da vidi podršku koju Crna Gora pruža Ukrajini.

Spajić: Ruski uticaj ide ruku pod ruku sa osjećajem ugroženosti

Upitan šta može preduzeti po pitanju ruskog uticaja u privatnom sektoru, Spajić kaže da ruski uticaj ide ruku pod ruku sa osjećajem ugroženosti.

"Crna Gora je zemlja kojoj je različitost predstavljala problem, a sada je ta različitost prednost. Na taj način je marginalizovan ruski uticaj".

Saopštio je da rade na medijskim zakonima pomoću kojih bi trebalo da bude jasno ko finansira i ko je stvarni vlasnik medija.

"Sa američkim partnerima radimo na programu koji se zove EDGE, a koji bi trebalo da registurje sistem kompanija kako bi imali sliku ko stoji iza njih. To će nam pomoći kod oduzimanja nelegalno stečene imovine, terorističkog finansiranja. Ali i kada su stvarni vlasnici neki od sankcionisanih lica iz Rusije ili bilo kojih zemalja koje je EU sankcionisala", istakao je Spajić.

Tokom razgovora je najavljeno da će tokom maja ili juna biti potpisan Sporazum o kulturi između dvije zemlje, a u najskorijem roku riješiće se i pitanje međusobnog priznavanje vozačkih dozvola.

Zaključeno je da postoji veliki prostor za saradnju u oblastima energetike, infrastrukture i turizma, na čemu će se posebno raditi.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dejan

Tacno da je obecao Spajicu ali treba sve reci sta je Spajic obecao njemu .Kako če da glasa tamo dje EU trazi od njega u suprotnom obecanje ne vazi .