19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akademski vajar i slikar Mićo Blagojević poklonio umjetnički rad CDPR-u

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Akademski vajar i slikar Mićo Blagojević poklonio umjetnički rad CDPR-u

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Akademski vajar Milorad-Mićo Blagojević sa Žabljaka, Crnogorskom društvu za borbu protiv raka (CDPR), uručio je jedan od svojih slikarskih radova „Žabljak i visine Crne Gore”. 

Povod je 57 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori kao formiranja Društva Crne Gore za borbu protiv raka, čiji je prvi predsjednik bio pokojni akademik prof. dr Ljubomir Rašović. 

“U radu ovih organizacija, svih ovih godina, prepoznao sam veliki rad i trud aktivista da se suprostave ovoj teškoj bolesti i njihovoj savjetodavnoj i logističkoj podršci građanima kako da preduprijede i spriječe nastanak raka. Ovo je moj mali znak pažnje ovoj humanitarnoj organizaciji za sve ono što decenijama čine za zdravlje našeg naroda”, kazao je Anteni M Mićo Blagojević, poznati  crnogorski umjetnik ali i pedagog, sportski, kulturni i turistički radnik.

Blagojević je rođen u vihoru drugog svjetskog rata u žabljačkom selu Međužvalje podno Pirlitora đe je proveo djetinjstvo i započeo osnovno obrazovanje koje je nastavio na Žabljaku. Višu pedagošku školu završio u Herceg Novom u klasi akademika Voja Stanića. Vajarstvo je usavršio na Visokoj školi za umjetnost i arhitekturu u Marseju, đe je cijelo vrijeme radio u ateljeu skulptura Fransoa Busea gdje je specijalizirao sitnu plastiku i medaljarstvo. 

Koristimo priliku da srdačno zahvalimo Miću Blagojeviću što je na ovaj način pomogao CDPR-u i svima koji se bore protiv raka, ali i pušenja kao najteže bolesti zavisnosti. Istovremeno smo obradovani što se sjetio da pokloni prelijepi rad koji će od sada krasiti našu kancelariju, kaže Domagoj Žarković iz CDPR.
 
“Ono što izdvajamo i jako je interesantno i danas za javnost je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 53. godine, od 1 do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. Međutim početkom devedesetih godina prošlog vijeka Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova - entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine - SFRJ prestalo da postoji. Stoga CDPR kao nasljednik i baštinik tradicije starog Društva, osim podsjećanja na pedeset sedam godina od nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka i prvih aktivnosti u borbi protiv raka 1967-2024, ima zadatak da opomene i pozove građane i građanke da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda (prvi je donesen na našu inicijativu prije tačno dvadeset godina),  je takođe jedan od ciljeva CDPR-a”, kazao je Domagoj Žarković. 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR