18 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uručene nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja

Društvo

Comments 0

Uručene nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja

Autor: Antena M

  • Viber

Na svečanom obilježavanju Dana zaštite i spašavanja i Međunarodnog dana civilne zaštite u Vili Gorica uručene su nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju ovog sistema i iskazanu požrtvovanost prilikom obavljanja radnih zadataka.

Državni sekretar u MUP-u Petar Koprivica je čestitao  nagrađenima i kazao  da vjeruje da će njihov primjer biti inspiracija kolegama, ali i dodatni podstrek svim akterima da zajedno daju doprinos stvaranju pouzdanog sistema, koji će biti spreman da odgovori na najsloženije izazove.

U prethodnom  periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova je realizovalo značajan broj projekata, obuka, edukacija ali i administrativnih aktivnosti  čime je potvrdilo svoju posvećenosti i odlučnost da građane učini što sigurnijim u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Pored uspješne saradnje sa subjektima sistema zaštite i spašavanja na nacionalnom nivou, na svim regionalnim i međunarodnim adresama prepoznati smo kao kredibilan partner koji gradi mostove prijateljstva i učestvuje u akcijama spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara i van naših granica. „Posljednja takva aktivnost je bila prije nešto više od godinu dana u Turskoj, kada je crnogorski tim za traganje i spašavanje iz ruševina dobio priznanje i od turskog predsjednika Erdogana“, istakao je Koprivica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uspješno sprovodi i svoje obaveze u okviru Pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, na šta smo posebno ponosni. „Procjena rizika od katastrofa je izrađena 2021. godine, a ovu uspješnu priču smo ovih dana zaokružili uspostavljanjem Zajedničkog sistema komunikacije i informisanja u vanrednim situacijama koji će pojednostaviti i unaprijediti našu komunikaciju sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije u Briselu, koji funkcioniše u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU, kao najvažnijom evropskom adresom u oblasti zaštite i spašavanja“, naglasio je on.

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović je istakao da su u prethodnoj godni uspješno realizovani zacrtani ciljevi. Tokom 2023. godine službe zaštite i spašavanja imale su 8912 intervencija, Operativno-komunikacioni centar 112 (OKC 112) primio je 292.132 poziva i koordinirao sa 54 akcije spašavanja u planinama u kojima su spašene 73 osobe, od čega 16 crnogorskih i 57 stranih državljana. Navedeni podaci potvrđuju da ovaj sistem radi sinhronizovano i da ga karakterišu profesionalnost i posvećenost.

„Unaprijedili smo legislativni okvir, sproveli značajan broj vježbi i nabavili opremu koja će omogućiti brže i efikasnije reagovanje u slučaju različitih nepogoda. Svjesni opasnosti posljedica prirodnih katastrofa, u narednom peiodu moramo biti odgovorniji prema prirodi i dati maksimalan doprinos u smanjenju rizika od katastrofa. Naše profesionalno razumijevanje i solidarnost su garancija kvalitetnog reagovanja i zaštite ljudskih života i materijalnih dobara od svih vrsta hazarda“, poručio je Bešović.

U ime nagrađenih obratio se Milan Radović, vođa crnogorskog Tima za traganje i spašavanje iz ruševina. Radović je saopštio da mu predstavlja čast da, u ime Tima kojeg je predvodio u Turskoj, primi ovo priznanje koje ga čini lično i profesionalno ponosnim. „Ovo priznanje nas dodatno obavezuje da nastavimo da promovišemo humanost kao temeljnu vrijednost našeg poziva. Ovaj posao nam daje mogućnost da činimo djela koja vraćaju nadu u ljude i sistem“, istakao je Radović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR