15 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
YATA Montenegro: Spaliti pisca

Društvo

Comments 2

YATA Montenegro: Spaliti pisca

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Cezare, hoćete li da se prvo čuje reč književne kritike ili da autora odmah bacimo lavovima?

(Petar Lazić)

"Ružan dan za Crnu Goru. Dan kad je Herceg Novi, u prošlosti grad umjetnika i pisaca a danas grad iz romana Reja Bredberija, poništio samog sebe kroz sve duge vjekove trajanja. Dan kada je zvanično spaljena slobodna misao u ovom lijepom mediteranskom gradu, u kojem nas, umjesto nastavnika i profesora, lokalni vlastodršci uče da istorija i svijet počinju od njih, a da su pisci poput Andreja Nikolaidisa — neprijatelji slobode u svim njenim oblicima", piše u reagovanju Organizacije mladih Atlantskog saveza Crne Gore - YATA Montenegro, povodom spaljivanja lutke sa likom Andreja Nikolaidisa.

 - Dok karnevali u modernom svijetu podstiču konstruktivnu kritiku prema nedodirljivim moćnicima - kreatorima društvene zbilje, organizatori ovogodišnjeg karnevala u Herceg Novom bili su blagonakloni prema faktorima koji rade na urušavanju društvenih vrijednosti i poslali jasnu poruku - treba spaliti pisca! Kao da je pisac zaslužan za brojne probleme lokalne zajednice, poput, na primjer, instituta u Igalu.

Davno se crnogorska javnost pomirila sa činjenicom da politika ne odgovara za svoje postupke. Koncept odgovornosti je obrisan ili zaboravljen, a javna riječ devalvirana relativizacijama. I to ne bi trebalo da nas čudi! Ono na što svakako ne trebamo ostati nijemi jesu nekompetentnost (uz rizik da ispadnemo naivni, pa da ne pomislimo da je zlonamjera!) i mlaka, gotovo nikakva reakcija institucija koje trebaju njegovati kulturni i kritički izraz.

Preživjeli su crnogorski stvaraoci nekompetentne političare i ministre, “sveznajuće” gradske službenike, preživjeće i još jedan pokušaj relativizacije koji se krije iza fraze “gušenje slobode govora”. Naivno, kako smo i krenuli, mogli bismo zaključiti da je u redu umjetnika spaliti, dok god šibicu drži njegov kolega.

Akt kojem se svjedočilo direktan je udar na demokratske, proevropske i građanske vrijednosti. Još gore, udar je na umjetničku iskru, stvaralaštvo, civilizaciju! To dokazuje i činjenica da su Nikolaidisa juče javno podržali i oni pojedinci čije se razmišljanje i djelovanje nije uvijek poklapalo sa njegovim, ali koji su dovoljno osviješćeni da javno osude skandalozan čin koji se krije iza festivne simbolike. Možda su to shvatili i akteri, odjeveni u krpe nalik fašisoidnim kultistima, koje je u ovom trenutku teško nazvati maskom. Ali su se morali iza nečega skriti.

Građansko društvo, donosioci odluka, politički autoriteti, a najprije umjetnici i stvaraoci, moraju se ujediniti iza podrške svakom pojedincu koji svoj rad usmjerava na razvoj pluralizma i kritičkog mišljenja. Moraju sačuvati vrijednosti demokratskog izraza i multikulturalizma. Pa makar nekome i smetale - zaključuju Dino Šabović, Darko Šćepanović u ime Organizacije mladih Atlantskog saveza Crne Gore - YATA MONTENEGRO.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

@Zoran profesionalni politicari knjizevnici ne mogu se uporedjivati , ovi prvi i treba da budu tema karnerala i podsmjeha , to je nacin da im narod kaze ono sto im zamjera , sta ovim porucujete jednom piscu i svim slobodnomislecim ljudima ? da zacute ?

Zoran

Spaljivaju se likovi mnogih i u čežmu je frka. Hrvati spalili Vučića i? A Nikolaidis je iznad,Krivokapića,Katnića,Mila... Dajte molim vas,ne pretjerujte u antisrpskoj histeriji. Nikolaidis se posprdnuo i optužio oba Njegoša i to je sloboda pisca,a ovo??