21 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na prijedlog smijenjenog Brđanina, Šaranović produžio mandat trojici pomoćnika direktora UP

Društvo

Comments 1

Na prijedlog smijenjenog Brđanina, Šaranović produžio mandat trojici pomoćnika direktora UP

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Sinoć u ponoć istekao je šestomjesečni mandat dvojici pomoćnika direktora Uprave policije, Draganu Goroviću (Sektor policije opšte nadležnosti) i Milutinu Vasiljeviću (Sektor granične policije). Pomoćniku za Sektor policije posebne namjene Milošu Rakonjcu mandat će isteći u četvrtak u ponoć.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović juče je obavijestio trojicu pomoćnika direktora Uprave policije da će im status vršioca dužnosti produžiti i za narednih pola godine.

Posebno je zanimljivo što je pomenutu trojicu za nastavak obavljanja funkcija na kojima se nalaze odavno (Rakonjac i Gorović od 2021. dok će Vasiljeviću ovo biti treći v.d. mandat) Šaranoviću prije nekoliko 26. februaara predložio  - Zoran Brđanin!

Brđanin je, podsjetimo, smijenjen u nedjelju veče, na telefonskoj sjednici Vlade, a njegov ostanak na funkciji direktora UP oročen je za 12. mart. Visoki funkcioneri Demokratske CG u više navrata govorili su o Brđaninu kao o nelegitimnom direktoru crnogorske policije i insistirali na njegovoj smjeni po cijenu ozbiljnih potresa u vladi Milojka Spajića. Juče je, ipak, ministar Danilo Šaranović, kadar Bečićevih demokrata, upravo na prijedlog smijenjenog i "nelegitimnog" Brđanina obavijestio Gorovića, Rakonjca i Vasiljevića da će im produžiti pomoćničke mandate!

Iako su u kampanji smjene Zorana Brđanina, po ocjeni brojnih uglednih pravnika prekršene brojne zakonske odredbe, a za potrebe izlaska iz ćorsokaka do koga je dovelo obaranje ruku PES i DCG kreiran je i paradoksalni "interni oglas" za prvog čovjeka UP, Šaranović se, juče, odlukom da produži mandat trojici pomoćnika vratio u okvire zakona. U protivnom, opasno se približavala mogućnost da crnogorska policija 12. marta ostane i bukvalno obezglavljena. To bi se desilo da mandat pomoćnicima nije produžen a da se do narednog ponedjeljka Spajić i Bečić ne dogovore o Brđaninovom nasljedniku.

Shodno čl. 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, u slučaju razrješenja direktora UP prije isteka njegovog mandata, vlada na prijedlog ministra određuje za vršioca dužnosti direktora jednoga od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, najduže do šest mjeseci. Pod uslovom da ispunjava uslove za direktora policije propisane tim zakonom.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ljeposava

U okvire zakona vratiće se vlada kad poništi odluku o smjeni direktora policije i stavi tačku na to.Pustite čovjeka da izgura mandat,dosta su ga svi redom smjenjivali.Ocito da profesionalci smetaju ali način uzimanja zakona u svoje ruke i krojiti po potrebi,koštaće Crnu Goru i već je kosta.Treba dosta mudrosti da se shvati da država nije vlasništvo onih koji dodju na vlast i da se zakoni moraju postovati.Ovako se ne ide evropskim vratima .