12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako je "nelogično" i "paradoksalno" Borisu Bogdanoviću postalo prihvatljivo Danilu Šaranoviću

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

Kako je "nelogično" i "paradoksalno" Borisu Bogdanoviću postalo prihvatljivo Danilu Šaranoviću

Autor: Antena M

  • Viber

Antena M juče je objavila da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović produžio mandat trojici pomoćnika direktora Uprave policije i obavijestio Dragana Gorovića, Milutina Vasiljevića i Miloša Rakonjca da će im status vršioca dužnosti trajati i narednih pola godine.

Da Gorović, Vasiljević i Rakonjac budu i dalje na ovim pozicijama predložio je upravo Zoran Brđanin, direktor policije koji je ekspresno u nedjelju veče smijenjen na telefonskoj sjednici Vlade. Vlada je odlučila, podsjetimo, da Brđanin ostane na funkciji direktora UP do 12. marta. 

O tome da je Brđanin ministru predložio njih trojicu za pozicije pomoćnika za Sektor policije opšte nadležnosti, Sektor granične policije i Sektor policije posebne namjene svjedoči i dopis od 26. februara, u koji je Antena M imala uvid. 

Brđanin je upozoravao ministra da mandat vršiocima dužnosti pomoćnika direktora policije Goroviću, Rakonjcu i Vasiljeviću ističe početkom marta, ali odgovor na dopis nije dobio. 

Rakonjac i Gorović na funkciji su od 2021. a Vasiljeviću će ovo biti treći v.d. mandat. 

Dakle, kadrovska rješenja koja je predložio Brđanin ministar je prihvatio, ali nakon njegove smjene, prethodno ignorišući dopis direktora policije. 

Na Brđaninovoj smjeni insistitao je ministar Šaranović, ali i drugi visoki funkcioneri Demokrata.

Boris Bogdanović, izjavio je krajem februara kako je sama činjenica da trojici v.d. pomoćnika direktora ističe mandat jasan signal da se o prijedlogu ministra Šaranovića treba hitno odlučiti.

"Jer priznaćete nije samo nelogično, već bi bilo paradoksalno da se ministar unutrašnjih poslova nađe u situaciji gdje mu kandidate za vršioce dužnosti predlaže osoba kojoj je sam tražio razrješenje", kazao je Bogdanović za Novu M.

"Nelogično" i "paradoksalno" po tumačenju Demokrata postalo je za samo nekoliko dana, prihvatljivo i stvarno - po tumačenju istih Demokrata, partije čiji je kadar ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović!

Izvor: Screenshot (Nova M)

Smjena Brđanina je dva puta "zatresla" odnose u vladama. 

Svojevremeno je Dritan Abazović, kao potpredsjednik u Vladi Zdravka Krivokapića, zaprijetio da će "srušiti Vladu" ako budu smijenjeni tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ali i direktor policije Brđanin. 

Funkcija direktora policije izazavala je potres i u ovoj Vladi, iako je na kraju premijer Milojko Spajić rekao da Brđanin nema povjerenje nijednog njenog člana. 

Upravni sud dva puta je presudio da je smjena Brđanina nezakonita pa je na poziciju direktora vraćen u decembru 2023.

Najavio je da će i ovoga puta podnijeti tužbu ukoliko Vlada Crne Gore ne stavi van snage nezakonitu odluku o njegovom razrješenju. 

"Preko dvije decenije sam profesionalno u policiji, na sve pozicije sam dolazio u skladu sa obrazovnim i iskustvenim referencama, niko me nigdje nije preporučivao niti štitio, a sudske sporove sam vodio sa različitim vlastima, dajući maksimum u realizaciji profesionalnih obaveza i čuvanju, u mjeri svojih mogućnosti, integriteta institucije.

Neću da budem saučesnik u politizaciji policije onima koji su javno glasni u priči o profesionalizmu i još glasniji u pokušajima kriminalizacije svakog ko im se suprostavi u dostizanju partikularnih interesa. Ovdje se ne radi o tome da ja uporno želim da budem direktor Uprave policije, već sam uporan u pristupu da ukažem da niko, pa ni Vlada, odnosno pojedini političari, ne mogu da odlučivati o bilo čijoj sudbini gazeći zakon", naveo je Brđanin, između ostalog, u obraćanju nakon smjene. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ferry

Demokrate uništiše bezbjednosni sektor. Licemjeri koji su se domogli vlasti bez dana radnog iskustva. Šaranović je izjavio da je društveno opasno da Brdjanin ostane direktor, a nije mu društveno opasno da sad on izabere pomoćnike direktora Gorovića, Rakonjca i Vasiljevića koji su izbor Brdjanina.