23 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

23° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI Zdravi Mojkovac: Ne podržavamo protest, stop politizaciji borbe protiv rudnika!

Društvo

Comments 0

GI Zdravi Mojkovac: Ne podržavamo protest, stop politizaciji borbe protiv rudnika!

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom protesta zakazanog za sjutra u podne u Mojkovcu, oglasila se Građanska inicijativa Zdravi Mojkovac.

Protest je inače najavio odbornik SNP-a Miloš Rajković.  

Iz GI Zdravi Mojkovac poručuju da ne podržavaju način i vrijeme protesta, te da neće ni prisustvovati.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno: 

"Iz nama nepoznatih razloga, niko od nas nije kontaktiran povodom organizacije protesta i za isti smo čuli putem medija. Ne bi to bilo važno da imamo čistu situaciju ali ovdje sve ukazuje da neko želi da izbjegne građane.

Naime, iako nismo upoznati direktno imamo saznanja ko su ljudi koji čine organizacioni odbor istih. Mojkovac je mali grad, svi se znamo. Recikliranje i rehabilitacija određenih partijskih vojnika i politizacija borbe protiv rudnika, kao i korišćenje iste za sopstvene i partijske ciljeve je situacija u kojoj apsolutno ne želimo da učestvujemo!

A izričito, to naglašavamo, kada su u organizaciji prisutni oni koji su doveli i godinama sarađivali sa rudarskom kompanijom. U to vrijeme im živa (Hg) nije bila opasna već isplativa. Sada, kada su građani iznijeli borbu, oni se u samom finišu pokušavaju nametnuti kao spasioci.

Mišljenja smo da je posrijedi zloupotreba povjerenja građana i bespotrebno trošenje energije građana. Protest je, što od starta i govorimo, vid pritiska koji dolazi kao nužna mjera i mora uvijek biti u pravo vrijeme da bi postigao svoju svrhu. 

Stoga se pitamo: za koje i čije interese se organizuje protest kad mu vrijeme nije?

Odluka Vlade još nije donesena i smatramo da treba sačekati dodatno mišljenje. Protest je krajnji alat. Iako legitiman i kao "upozorenje", protest je krajnji vid pritiska. Tada protest postaje oružje u rukama naroda.

Dakle, GI Zdravi Mojkovac ne podržava protest iz navedenih razloga i ne želimo da mu dajemo bilo kakav legitimitet. Mišljenja smo i da je pozivanje građana na ulicu i blokada saobraćaja suvišan i potencijalno rizičan potez.

Naposletku, ova borba se primakla kraju zbog pravilnog redosljeda koraka, mnogo uložene energije i znanja i masovne podrške građana, a ne zbog političara ili "zelenih fb statusa" onih koji su odmagali u ovoj borbi i živi se nisu čuli kada je prethodni premijer najavljivao žrtvovanje Mojkovca. Takvi su prvi put rekli nešto protiv rudnika putem fb statusa nakon pada čuvene "ZELENE" Vlade. 

Svi su slobodni da rade kako misle da treba.

Mi iskreno želimo da protest, koji se organizuje na Zadušnice, bude miran i dostojanstven, a ne da posluži kao argument političkim subjektima da je "više njihovih nego naših" i da samim tim ugrozi sve dosad i dovede do polarizacije građana.

P. S. Ne nasijedajte na manipulacije tipa: potpisaće ugovor ako ne izađemo. Jer neće i nije istinita podvala koja se plasira."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR